Cluj-NAPOCA

11 octombrie 1944, eliberarea Clujului de sub ocupația Ungariei hortiste. Boc, prin tăcere, este in doliu

De ani și ani de zile, ziua de 11 octombrie 1944, ziua eliberării orașului Cluj-Napoca de sub teroarea horthystă, nu mai este sărbătorită cu același fast cu care este de pildă sărbătorită ziua eliberării altor orașe din Transilvania de Nord, ocupată de către armata ungară. De pildă la Satu Mare și al Oradea sau prin alte orașe, această zi consfințește prilejul unor ample manifestări cu parade militare, cu activități cultural-patriotice, manifestări artistice și momente solemne, ceremonii religioase și militare, etc. De ani buni la Cluj, Boc se ascunde într-un cimitir ca nu cumva să-l vadă UDMR-iștii și să măcăie urât despre Ziua Eliberării Clujului? Ori atunci care să fie explicația că o asemenea zi este tratată într-un mod ordinar, ca și altele care trec fără rost și fără însemnătate? Să ne mire atunci dovezile de antiromânism ale administrației din Cluj la adresa a numeroase monumente românești?

Redăm integral părerea unui clujean, a actorului și regizorului Emanuel Petran despre atitudinea lui Boc din ultimii ani față de Ziua Eliberării Clujului de sub ocupația horthystă, ziua de 11 octombrie 1944:

„11 octombrie 1944, eliberarea Clujului de sub ocupația Ungariei hortiste. Boc, prin tăcere, este in doliu.

Domnule Boc, dacă bine îmi aduc aminte sunteți ales ca primar, din greșeală, de către români. E drept, cu sprijinul maghiarilor. Ei nu au greșit, au investit în dumneavoastră și au câștigat! Astfel, împreună cu Consiliul Local, ați dat 10 milioane de euro lui Maczalik si altora, ca să pună la pământ istoria și memoria românilor, într-un proiect de demolare a istoriei noastre, ilegal. Dacă era doar atât, aș fi zis că sunteți prostuț. Dar, statuile maghiarilor care au făcut rău românilor se ridică sub mandatul dumneavoastră, deci pe lângă prostie, dați dovadă si de trădare. Din această cauză, sub mandatul dumneavoastră, statuile românești din Cluj sunt date jos, iar cele maghiare ridicate. De asta, l-ați ales pe Maczalik, arhitect de etnie maghiară, premiat de către Budapesta, să desăvârșească opera dumneavoastră de deznaționalizare a românilor prin acțiuni de ștergere a memoriei, a istoriei și a identității românești din Cluj. Așa cum am promis, în scurt timp o să vă fac plângere penală pentru aceste atentate împotriva românilor, fiindcă dumneavoastră, ca primar, trebuia să apărați și să conservați identitatea românească, nu să o distrugeți.

Dar, acum, să vorbim despre un alt act, care, la fel ca memoria personalităților românești pe care o distrugeți, îl treceți cu vederea, deși și datorită lui sunteți primar român în Cluj. În 11 octombrie se implinesc 79 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația Ungariei hortiste.

Normal, pentru dumneavoastră, din moment ce dați jos Școala Ardeleană , pe Blaga și Eminescu, pe Iuliu Maniu și îl ridicați pe Marton Aron, cel pe care statul român l-a arestat pentru activități impotriva statului român, înțeleg, este un moment de durere cruntă.

Dar, dacă dumneavoastră nu suportați ideea de a celebra eliberarea Clujului, de ce îl mai plătiți pe domnul Țene, cel de la cultură? Toate organizațiile care ar trebui să promoveze aceste momente ale istoriei noastre, devin de fapt anexe ale primăriei, prin faptul că cei care le conduc primesc bani de la dumneavoastră și se află sub oblăduirea și conducerea domnului Țene, cel care este un fel de struțo-cămilă al distribuirii banilor din primărie. Astfel, prin domnul Țene, primăria conduce de fapt ONG-urile. Vă amintesc că banii nu sunt ai dumneavoastră și ai domnului Țene, ci ai clujenilor. Deci banii trebuie să se întoarcă in servicii publice, lor. Dumneavoastră doar trebuie să-i administrați corect. Iar domnul Țene, trebuie să-și facă treaba față de clujeni, nu trebuie să conducă ONG-urile în numele dumneavoastră.

Domnul Țene, la dispoziția dumneavoastră, este cel care ar trebui să organizeze activitățile cu ocazia eliberării Clujului de sub ocupația hortistă.

În 11 octombrie ar trebui să fie o paradă militară, nu? Ar trebui să ne bucurăm. Dar, sunt naiv, nu? Din moment ce dumneavoastră dați statuile românilor jos, de ce ați onora armata și populația cu amintirea eliberării? Că doar dumneavoastră vreți inversul, nu? Altfel de ce l-ați angajat pe Maczalik pe 10 milioane de euro să ne distrugă istoria și trecutul?

Domnule Boc, vă propun să mergeți la Budapesta împreună cu domnul Țene și să faceți o sesiune de comunicări prin care să vă exprimați regretul ocupării Clujului de către trupele române. Vorbiți cu Maczalik care a fost premiat de Budapesta. Sigur vă pune o vorbă bună.”, a scris pe facebook actorul Emanuel Petran

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Primarul din Satu Mare: 14 mai 1970 a însemnat o tragedie pentru orașul nostru, dar în același timp și un moment de renaștere

Marți, 14 mai 2024, la Satu Mare s-a ținut un moment de reculegere pentru victimele…

16 ore ago

Candidatul UDMR la Primăria Carei nu recunoaște limba oficială a României

Candidatul UDMR Carei pentru funcția de primar sfidează comunitatea locală și nu recunoaște limba oficială…

23 de ore ago

13 Mai 1903 – În comuna Șepreuș jandarmii unguri trag la ordin împotriva românilor

13 Mai 1903 - "În Şepreuş (comitatul Arad) erau alegeri pentru un nou primar. Solgăbirăul…

o zi ago

13 mai 1879 – Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata Buzău – Mărășești

13 mai 1879 - Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata…

2 zile ago

12 Mai 2024 – La Iași avut loc inaugurarea bustului preotului Visarion Puiu

Duminică, 12 mai 2024, de la ora 16.00, la rondul Tătărași Nord din Iași, avut…

2 zile ago