libris.ro

Istorie pierdută: mercenarii valahi din armata Regatului Poloniei (Uniunea Polono-Lituaniană), recrutați din Moldova și Muntenia

Istorie pierdută: mercenarii valahi din armata Regatului Poloniei (Uniunea Polono-Lituaniană), recrutați din Moldova și Muntenia

Istorie pierdută: mercenarii (n.a. soldați plătiți) valahi din armata Regatului Poloniei (Uniunea Polono-Lituaniană), recrutați din Moldova și Muntenia

Cavaleria valahă îndeplinea o funcție auxiliară, în principal misiuni de cercetare și recunoaștere, acoperirea trupelor și comunicarea dintre ele, urmărirea inamicului care fuge, dar cei cu merite pe câmpul de luptă puteau ajunge până în cercul restrâns al nobilimii poloneze și lituaniene.

Un lucru foarte interesant este că valahii erau apreciați pentru calitatea de a asigura comunicarea între diferitele limbi prezente într-o confederație multinațională așa cum a fost Uniunea Polono-Lituaniană. Erau singurii care puteau comunica în același timp și cu tătarii pe care îi cunoșteau foarte bine și le cunoșteau tacticile de luptă, dar și cu rutenii, ungurii, turcii, rușii.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


PS: Ca să vă închipuiți amploarea fenomenului, treisprezece noi steaguri valahe au fost înființate în 1651-1652, Regatul Poloniei recrutând intens mercenari valahi din ambele Principate dunărene. În 1658, numărul total de tătari și vlahi care slujeau în armata poloneză era de 4.800, inclusiv 19 steaguri valahe și 24 tătare, cu aproximativ 120 de cai fiecare. În anii 1689-1694, numărul total de vlahi a fost de 2.500 de soldați, iar în 1699 a scăzut în cele din urmă la 600 de călăreți.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info