Cetatea Histria va putea fi restaurată

Cetatea Histria va putea fi restaurată, Foto: Cetatea Histria, captură TVR

„Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a adoptat cu majoritate confortabilă, 212 voturi pentru, niciun vot împotrivă şi 52 de abţineri, o iniţiativă legislativă care va permite restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Histria.

Este una dintre iniţiativele pe care le-am promovat, alături de mai mulţi colegi parlamentari, în vederea creşterii turismului în zona noastră, dar şi pentru salvarea patrimoniului nostru istoric.Deşi au existat proiecte şi, inclusiv, fonduri nerambursabile pentru reabilitarea Cetăţii, acestea nu au putut fi operaţionalizate deoarece aceasta se afla într-o zonă strict protejată din Rezervaţia Biosferei ”Delta Dunării”.

Prin modificarea art. Art. 23, alin.(1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2007 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, se va reglementa ca aceste activităţi de restaurare, de punere în valoare a acestor zone strict protejate, să se desfăşoare conform prevederilor legale în vigoare.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Am decis să promovez, alături de mai mulţi colegi, această iniţiativă mai ales după ce a venit confirmarea, la finalul anului 2022, că proiectul de restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria a fost pierdut din cauza faptului că nu s-a reuşit obţinerea avizului de mediu.

Mi-am dat seama atunci că singura ieşire din această situaţie poate fi reprezentată de modificarea Legii privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, întrucât, ştim foarte bine, obiectivul se află într-o zonă strict protejată.

Soluţia legislativă a avut la bază două principii: faptul că o lege trebuie să aibă caracter general, deci nu se putea referi expres doar la Cetatea Histria, însă, odată cu promulgarea ei, toate obiectivele de genul acesta din zone strict protejate vor putea fi puse în valoare; iar al doilea principiu a fost cel al menţinerii situaţiei juridice, respectiv să rămână o zonă strict protejată. În sfârşit, Cetatea Histria va putea fi reabilitată şi integrată în circuitul turistic dobrogean!”, se arată în declarația de presă a deputatului Mirela Furtună 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 9 books
Oranki. Amintiri din captivitate

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas

1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info