Ungaria

14 Ianuarie 1919 – Incidentul armat de la Țigani (Crișeni)

„Ocuparea regiunii Baia Mare – Jibou – Zalău asigura Armatei României stăpânirea văii Someșului mijlociu și a căii ferate de pe această vale. De asemenea, asigura stăpânirea nodului de comunicații reprezentat de Jibou, care asigura legătura dintre calea ferată de pe valea Someșului și cea care ducea la Carei. Trupele române au recuperat teritoriul în ziua de 14 ianuarie 1919 și au ocupat teritoriul până la linia de demarcație – dincolo de care s-au repliat trupele ungare. Pe 15 ianuarie 1919, soldații români au intrat în Zalău”

Incidentul armat de la Țigani (actual Crișeni) din 14 ianuarie 1919 a fost un incident militar care a avut loc în zona Sălajului, în timpul operației de ocupare a unui nou aliniament al liniei de demarcație din Transilvania dintre trupele române și ungare.

În incident au fost implicate trupe maghiare ale Regimentului 24 Infanterie Honvezi din Divizia Secuiască și trupe românești din Regimentul 16 Infanterie al Diviziei 7 Infanterie.

Ciocnirea în cauză a avut loc în arealul localității Țigani (în maghiară Cigányi) în zona triunghiului de deviație al căii ferate care ducea spre Zalău și a avut cauze încă neclare.

Situația militară la nivelul liniei de demarcație în ianuarie 1919.

Ea a survenit atât în contextul unor note ultimative prealabile schimbate între comandanții militari locali maghiar și român, privind deplasarea în arealul apropiat a propriilor trupe, cât și al unei aparente înțelegeri prealabile privind subiectul în cauză (negociată însă de pe poziții de forță).

În evenimentul respectiv, soldat cu 6 morți, 13 răniți și 7 dispăruți din partea românilor, au fost implicate de ambele părți forțe militare de dimensiunea unui batalion.”

„Incidentul s-a soldat din partea românilor cu 6 morți, 13 răniți și 7 dispăruți. Dintre cei morți, unul a fost ucis în timpul atacului, iar ceilalți 5 care erau conducători de căruțe, după ce au fost capturați. Toți au fost înmormântați cu onoruri militare, în cimitirul orașului. Cei răniții au fost duși pentru a fi îngrijiți la Spitalul Orășenesc din Zalău.”

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

17 Mai 1923 – A avut loc inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut în Parcul Carol, printr-o ceremonie impresionantă

Într-o zi de joi, pe 17 Mai 1923, de Ziua Eroilor și de Ziua Înălţării…

3 ore ago

Interviu cu maestrul DAN PURIC | VIDEO

Acestea au fost întrebările: Hristos a înviat! Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră. Despre…

4 ore ago

17 Mai 1919 – Teodor Pirici, olteanul care a eliberat Aradul

La data de 17 mai 1919, locuitorii Aradului întâmpinau cu multă lumină în ochi și căldură…

13 ore ago

Noaptea Muzeelor boicotată în acest an de angajații muzeelor în nordul Moldovei

Nemulțumiți de inechitățile salariale, angajații muzeelor din Nordul Moldovei sunt hotărâți să boicoteze anul acesta…

o zi ago

16 Mai 1600 – Mihai Viteazul ia Cetatea Suceava fără niciun fel de luptă, pur și simplu i se deschid porțile cetății

Sub spectrul unei iminente reveniri a lui Sigismund Báthory cu scopul de a recuceri Transilvania…

2 zile ago