Antiromanism

31 Martie 1903 – Jurnalistul român Gheorghe Mohan este din nou condamnat pentru “agitație” la 8 luni temniță și 1.600 coroane amendă, pentru articolul POLITICA MAGHIARĂ

Jurnalismul românesc în Transilvania se confrunta la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX cu niște abuzuri și cu o cenzură draconică. Foarte mulți jurnaliști români ajungeau în temnițele ungurești pentru cele mai mici delicte de opinie. Orice articol scris sau interpretat a fi în favoarea identității românești era aspru pedepsit de către o administrație ungurească de o ferocitate nebună.

Între anii 1901 – 1902, Gheorghe Mohan era redactorul responsabil pentru TRIBUNA, cotidian politic şi literar al românilor din Transilvania care apărea la Sibiu. Numai în anul 1903 sunt consemnate cel puțin trei abuzuri antiromânești ale ungurilor împotriva jurnalistului Gheorghe Mohan:

  1. La 6 Februarie 1903 Gheorghe Mohan, redactor responsabil la „Tribuna” din Sibiu, e condamnat la 15 luni temnita si 11.000 de coroane amenda pentru un articol „antipatriotic”
  2. Pe 30 martie 1903 Tot Gheorghe Mohan, cu aceeași funcție, este osândit la 1 lună temniță și 500 coroane amendă pentru articolul: COARDA SE ÎNTINDE
  3. 31 martie 1903. Gheorghe Mohan este din nou condamnat pentru “agitație” la 8 luni temniță și 1.600 coroane amendă, pentru articolul POLITICA MAGHIARĂ.

„Procese de presă. Abia sunt câteva săptămâni, de când Gh. Mohan fost responsabil pentru redacția „Tribunei” fu condamnat la 15 luni închisoare „Tribuna” la 11.000 coroane amendă. Pe diua de 30 Martie sunt fixate alte două procese la curtea cu jurați din Clușiu tot contra „Tribunei” și anume unul pentru articolul „Corda se întinde * publicat în Nr. 209 din 27 Noemvrie, iar celălalt pentru o serie de articole ale d-lui profesor Raica din Ploiești, publicate în „Tribuna“ sub titlul „Politica maghiară”. In aceste 2 procese va fi tras în judecată tot Gh. Mohan. — Afară de acestea două—după cum cetim în „Tribuna” — s’au pus în curgere alte două procese, dintre cari unul pentru articolul „Mene, Thekel, Phares” publicat la 8 Februarie, a doua” (dintr-un articol apărut în Gazeta Transilvaniei la Brașov în martie 1903)

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

16 Mai 1600 – Mihai Viteazul ia Cetatea Suceava fără niciun fel de luptă, pur și simplu i se deschid porțile cetății

Sub spectrul unei iminente reveniri a lui Sigismund Báthory cu scopul de a recuceri Transilvania…

8 ore ago

Cu se se mai laudă USR-iștii: propunerea legislativă privind dreptul la avort a primit raport de adoptare

Oana Cambera, deputat neafiliat, fostă USR și PLUS, acum ajunsă vicepreședinte la partidul Reper, se…

16 ore ago

Militarii rezerviști cer printr-o petiție actualizarea soldelor de grad!

Gradul militar același și totuși diferit !? Militarii în activitate, în rezervă sau retragere și-au…

21 de ore ago

Cristina POBIRCI, o gorjeancă talentată!

Cristina POBIRCI: Sunt din Părău de Pripor și totul a început la varsta de 6 ani…

22 de ore ago

Prim ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat

Prim ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în localitatea Handlová, în fața Casei de…

23 de ore ago

Pagina de Facebook a singurului cotidian românesc din Carei, furată de hackeri

De ani buni, Buletin de Carei este singurul cotidian românesc independent din zonă care încă…

o zi ago