libris.ro

31 Martie 1903 – Jurnalistul român Gheorghe Mohan este din nou condamnat pentru “agitație” la 8 luni temniță și 1.600 coroane amendă, pentru articolul POLITICA MAGHIARĂ

31 Martie 1903 – Jurnalistul român Gheorghe Mohan este din nou condamnat pentru “agitație” la 8 luni temniță și 1.600 coroane amendă, pentru articolul POLITICA MAGHIARĂ

Jurnalismul românesc în Transilvania se confrunta la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX cu niște abuzuri și cu o cenzură draconică. Foarte mulți jurnaliști români ajungeau în temnițele ungurești pentru cele mai mici delicte de opinie. Orice articol scris sau interpretat a fi în favoarea identității românești era aspru pedepsit de către o administrație ungurească de o ferocitate nebună.

Între anii 1901 – 1902, Gheorghe Mohan era redactorul responsabil pentru TRIBUNA, cotidian politic şi literar al românilor din Transilvania care apărea la Sibiu. Numai în anul 1903 sunt consemnate cel puțin trei abuzuri antiromânești ale ungurilor împotriva jurnalistului Gheorghe Mohan:

  1. La 6 Februarie 1903 Gheorghe Mohan, redactor responsabil la „Tribuna” din Sibiu, e condamnat la 15 luni temnita si 11.000 de coroane amenda pentru un articol „antipatriotic”
  2. Pe 30 martie 1903 Tot Gheorghe Mohan, cu aceeași funcție, este osândit la 1 lună temniță și 500 coroane amendă pentru articolul: COARDA SE ÎNTINDE
  3. 31 martie 1903. Gheorghe Mohan este din nou condamnat pentru “agitație” la 8 luni temniță și 1.600 coroane amendă, pentru articolul POLITICA MAGHIARĂ.

„Procese de presă. Abia sunt câteva săptămâni, de când Gh. Mohan fost responsabil pentru redacția „Tribunei” fu condamnat la 15 luni închisoare „Tribuna” la 11.000 coroane amendă. Pe diua de 30 Martie sunt fixate alte două procese la curtea cu jurați din Clușiu tot contra „Tribunei” și anume unul pentru articolul „Corda se întinde * publicat în Nr. 209 din 27 Noemvrie, iar celălalt pentru o serie de articole ale d-lui profesor Raica din Ploiești, publicate în „Tribuna“ sub titlul „Politica maghiară”. In aceste 2 procese va fi tras în judecată tot Gh. Mohan. — Afară de acestea două—după cum cetim în „Tribuna” — s’au pus în curgere alte două procese, dintre cari unul pentru articolul „Mene, Thekel, Phares” publicat la 8 Februarie, a doua” (dintr-un articol apărut în Gazeta Transilvaniei la Brașov în martie 1903)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info