Istorie

4 Aprilie 1535 – Înţelegerea antiotomană dintre voievodul Moldovei, Petru Rareş, şi Ferdinand de Habsburg

Încercând să continue politica antiotomană a tatălui său, Ștefan cel Mare, Petru Rareș și-a folosit la maxim talentul diplomatic pentru a crea alianțe militare care să-l sprijine împotriva turcilor.

Presat de politica expansionistă tot mai agresivă a Imperiului Otoman, domnitorul moldovean Petru Rareș este nevoit la 4 aprilie 1535 să semneze un acord secret Ferdinand de Habsburg, regele Ungariei. Prin acest acord, „regele maghiar urma a-l sprijini și ajuta pe domnitorul moldovean împotriva dușmanilor săi, în special împotriva turcilor”. Promsiunile celui care făcea parte din Casa de Habsburg au rămas însă doar pe hârtie… Cu șașe ani în urmă, Petru Rareș îi administrase o înfrângere usturătoare lui Ferdinand de Habsburg la 21 octombrie 1529 la Feldioara, domnitorul moldovean reușind atunci să captureze  printre altele și 50 de tunuri mari „de spijă” (n.r. de fontă).

Victorie străluictă a lui Petru Rareș împotriva lui Ferdinand de Habsburg la 21 octombrie 1529 la Feldioara

4 Aprilie 1535 – Înţelegere antiotomană dintre voievodul Moldovei, Petru Rareş, şi Ferdinand de Habsburg

La fel ca tatăl său Ștefan cel Mare, și Petru Rareș se implică foarte mult în Transilvania unde intervine în lupta pentru coroana Ungariei dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg. Din coroana Ungariei nu mai rămăsese mare lucru după înfrângerea decisivă a regatului ungar îm Bătălia de Mohacs. Dar deși era mai mult un titlu simbolic, mai ales după ce cea mai mare parte a teritoriului Ungariei fusese ocupat de către turci, lupta se dădea pentru teritoriul încă neocupat de către Imperiul Otoman și pentru „legitimitatea” de a conduce și voievodatul Transilvaniei, închinat de asemenea turcilor prin supunerea lui Ioan Zapolya către poarta otomană.

În acest conflict se implică și Petru Rareș, „pentru a-și consolida stăpânirea domeniilor moștenite de la Ștefan cel Mare (Cetatea Ciceu și Cetatea de Baltă) și chiar a extinde aceste posesiuni”.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

18 ore ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

o zi ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

2 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

3 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

4 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

4 zile ago