Istorie

10 Aprilie 1932 – S-a constituit Partidul Național Agrar, condus de Octavian Goga, prin retragerea din Partidul Poporului

Partidul Național Agrar a fost întemeiat la 10 Aprilie 1932 de către Octavian Goga, prin desprinderea din Partidul Poporului al mareșalului Averescu. Ziarul Brazda nouă, care apărea la Cluj, era organ al Partidului Naţional Agrar. Semnul electoral partidului pe buletinul de vot era denumit  „inelul cu două puncte„.

Octavian Goga, atât ca poet cât și ca om politic, a avut o dorință enormă de emancipare și eliberare a țăranului român, în speță cel din Transilvania, pe care îl vedea nedreptățit, umilit, abuzat, ostracizat, un rob al pământului care este silit la cele mai grele munci iar din roadele muncii sale se desfată o civilizație străină, abuzivă, care nutrește sentimente atavice împotriva poporului român.

Visul lui Octavian Goga era acela de a crea o platformă politică prin care să schimbe destinul tragic al țărnului român din Transilvania. Într-o Românie care cuprindea aproape toate teritoriile locuite de către români, Octavian Goga a încercat să aducă în prim planul vieții politice o grupare idealistă, cu oameni foarte bine pregătiți și cu cele mai bune intenții la adresa poporului român.

Din păcate tot acest idealism s-a stins rapid, pentru că Partidul Național Agrar nu a reușit să se afirme în viața politică românească în cei trei ani ai existenței sale. Goga s-a lovit în special de opoziția politicii dâmbovițene, îmbătrânită în rele și coruptă până în măduva oaselor. S-a impus el la vârful politicii românești, prin personalitatea sa puternică, însă n-a reușit să-și impună și echipa de idealiști care doreau o reformă radicală a societății românești, una prin care să aducă bunăstare și pentru clasa cea mai oropsită, aceea a țăranilor…

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

17 ore ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

o zi ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

2 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

3 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

4 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

4 zile ago