Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor Români de la Smârdan să fie restaurat, potrivit bnr.bg. „Monumentul a fost distrus într-o noapte a anului 1913, pe fondul manifestărilor antiromânești de după intrarea Armatei Române în Bulgaria în timpul celui de-Al doilea Război Balcanic și după Pacea de la București, de către naționaliștii bulgari.”

Istoricul bulgar Raco Milanov (Рачо Миланов) propune ca Monumentul Eroilor Români de la Smârdan să fie restaurat și reamplasat pe vechiul amplasament pentru aniversarea a 150 de ani de la Războiul de Eliberare a Bulgariei, război la care au avut și soldații români o mare parte din contribuție.

Potrivit istoricului bulgar, există o înțelegere între guvernul român și cel bulgar prin care Bulgaria accepta pe teritoriul său ridicarea a mai multor monumente în locurile unde soldații români au dat cele mai mari jertfe de sânge pe teritoriile bulgărești, eliberându-le de sub ocupația turcilor.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Avem un protocol, care mărturisește că la 12 februarie 1880 a fost convocată o ședință a Consiliului Local Raional și s-a luat decizia de ridicare a unui monument. … Un protocol al administrației municipale din 1890 mărturisește deja existența unui monument pentru care se îngrijește conservarea lui Pentru perioada 1897-1898 – aceasta este perioada în care se știe că un monument asemănător a fost descoperit. satul Smerdan, documentele municipale păstrate nu spun absolut nimic Nu există informații despre activitatea administrației municipale în legătură cu monumentul celebrul sculptor italian Arnoldo Dzoki este cu adevărat frumos Este realizat din bronz, reprezintă o figură a unei femei îmbrăcate în sutană, cu o coroană pe cap, stând pe țeava unui tun… În timpul Inter-Aliatelor. Război, statuia a fost dărâmată și îngropată în zona cazărmii Oreahovo (n.r. Rahova). Figura de bronz a fost descoperită întâmplător la sfârșitul anilor 1950, iar în mai 1960 a fost redescoperit monumentul războaielor românești. În 1997, când orașul Oryahovo (n.r. Rahova) a sărbătorit 120 de ani de la eliberare, a avut loc o ceremonie solemnă de deschidere a monumentului aflat deja în piața „Diko Iliev” din oraș”

Într-adevăr la Rahova (în bulgară ОряховоOreahovo) există un monument dedicat eroilor români, inaugurat în anul 1997 și pe care bulgarii l-au intitulat „Monumentul Libertății , cunoscut și sub numele de „Regina României”„.  Pe soclul monumentului este scris în limba română: „Eliberatorilor de război români – cu recunoștință”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

joi mai 2 , 2024
2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat! „Alexandru Ioan Cuza a dizolvat adunarea legislativă a Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești pentru a-și promova reformele. Alexandru Ioan Cuza dizolvă Adunarea Legiuitoare și promulgă o nouă constituție, care întărea puterea domnului în […]
2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

Poate vă place și:

libris.ro