Site icon Glasul.info

15 mai 1848, Ioan Buteanu ținea o cuvântare în cadrul Marii Adunări de la Blaj prin care critica intenția revoluționarilor maghiari  de a “uni” samavolnic Transilvania cu Ungaria

La 23 mai 1849 era asasinat de unguri prefectul Ioan Buteanu, unul din liderii revoluționarilor români transilvăneni de la 1848

La 23 mai 1849 era asasinat de unguri prefectul Ioan Buteanu, unul din liderii revoluționarilor români transilvăneni de la 1848

La data de 15 mai 1848, Ioan Buteanu ținea o cuvântare în cadrul Marii Adunări de la Blaj prin care critica intenția revoluționarilor maghiari  de a “uni” samavolnic Transilvania cu Ungaria, fără a cere și acceptul populației majoritare românești.

La Marea Adunare de la Blaj, Dr. V. Bianu a prezentat rolul principalelor personalităţi paşoptiste transilvănene în Revoluția de la 1848: Simion Bămuţiu, Andrei Mureşanu, Timotei Cipariu, Aron Pumnul, G. Bariţiu, Al. Papiu llarian, apoi Avram Iancu, Buteanu, Balint şi Axente.

Ne putem imagina discursul lui Buteanu, după corespondența purtată de acesta cu revoluționarii unguri. Într-o scrisoare expediată de către Ioan Buteanu maiorului Csutak Kolom, acesta sublinia faptul că este gata pentru sacrificiul suprem pentru a apăra drepturile identitare ale românilor din Transilvania:

“Noi suntem gata sau a trăi sau a pieri, şi a ne susţine omenia şi ne oştim mai încolo pentru principiul nostru”, pentru că “(. . .) ne vom bate până la moarte ca să nu cadă pe noi blestemul nepoţilor noştri”

Ioan Buteanu
Ioan Buteanu, martir al luptei romanilor ardeleni pentru unitate nationala
Ioan Buteanu, martir al luptei romanilor ardeleni pentru unitate nationala

Printre mulții eroi ai românilor ardeleni, însă mai puțin pomeniți decât ar fi cazul, se numară și Ioan Buteanu, unul dintre liderii revoluționarilor români transilvaneni de la 1848, prefectul legiunii Zarandului în perioada 1848 – 1849, spânzurat de catre maiorul ungur Hatvani (n.r. Hatvany) la Iosaș (n.r. astazi Iosășel) la 23 mai 1849.

Cu toate că în anul 1849 se declarase armistițiu între revoluționarii maghiari și moții lui Avram Iancu, un detașament de revoluționari unguri aflați sub conducerea maiorului Imre Hatvani a intrat prin surprindere în Abrud, unde i-au dezarmat pe români și s-au dedat la atrocități, iar pe prefecții români Ioan Buteanu și Petru Dobra i-au luat prizonieri.

În timp ce prefectul Petru Dobra a fost împușcat la Abrud, Ioan Buteanu a fost dus și închis la Brad.În timpul retragerii sale prin Baia de Criș,Hălmagiu și Gurahonț, maiorul Hatvani l-a spânzurat pe prefectul Buteanu făra judecată, în data de 23 mai 1849.

În anul 1934 s-a ridicat la Gurahonț un monument tip troiță din piatră, închinat celui care a fost prefectul Zarandului, revoluționarul pașoptist Ioan Buteanu.

Exit mobile version