La data de 15 mai 1848, Ioan Buteanu ținea o cuvântare în cadrul Marii Adunări de la Blaj prin care critica intenția revoluționarilor maghiari de a “uni” samavolnic Transilvania cu Ungaria, fără a cere și acceptul populației majoritare românești.
La Marea Adunare de la Blaj, Dr. V. Bianu a prezentat rolul principalelor personalităţi paşoptiste transilvănene în Revoluția de la 1848: Simion Bămuţiu, Andrei Mureşanu, Timotei Cipariu, Aron Pumnul, G. Bariţiu, Al. Papiu llarian, apoi Avram Iancu, Buteanu, Balint şi Axente.
Ne putem imagina discursul lui Buteanu, după corespondența purtată de acesta cu revoluționarii unguri. Într-o scrisoare expediată de către Ioan Buteanu maiorului Csutak Kolom, acesta sublinia faptul că este gata pentru sacrificiul suprem pentru a apăra drepturile identitare ale românilor din Transilvania:
“Noi suntem gata sau a trăi sau a pieri, şi a ne susţine omenia şi ne oştim mai încolo pentru principiul nostru”, pentru că “(. . .) ne vom bate până la moarte ca să nu cadă pe noi blestemul nepoţilor noştri”
Ioan Buteanu

Printre mulții eroi ai românilor ardeleni, însă mai puțin pomeniți decât ar fi cazul, se numară și Ioan Buteanu, unul dintre liderii revoluționarilor români transilvaneni de la 1848, prefectul legiunii Zarandului în perioada 1848 – 1849, spânzurat de catre maiorul ungur Hatvani (n.r. Hatvany) la Iosaș (n.r. astazi Iosășel) la 23 mai 1849.
Cu toate că în anul 1849 se declarase armistițiu între revoluționarii maghiari și moții lui Avram Iancu, un detașament de revoluționari unguri aflați sub conducerea maiorului Imre Hatvani a intrat prin surprindere în Abrud, unde i-au dezarmat pe români și s-au dedat la atrocități, iar pe prefecții români Ioan Buteanu și Petru Dobra i-au luat prizonieri.
În timp ce prefectul Petru Dobra a fost împușcat la Abrud, Ioan Buteanu a fost dus și închis la Brad.În timpul retragerii sale prin Baia de Criș,Hălmagiu și Gurahonț, maiorul Hatvani l-a spânzurat pe prefectul Buteanu făra judecată, în data de 23 mai 1849.
În anul 1934 s-a ridicat la Gurahonț un monument tip troiță din piatră, închinat celui care a fost prefectul Zarandului, revoluționarul pașoptist Ioan Buteanu.
- 14 Iulie 1910 – În Lupşa (Alba) jandarmii unguri în goana după tricolor năvăleau la petreceri şi nunţi şi le sfârtecă ţăranilor hainele şi steagul de năfrămi de mătase, care erau legate de prăjină cu pănglicuţe tricolore, bătându-i şi arestându-i - 14 iulie 2025
- Mihai Viteazu trece de la 13 iulie 1601 prin Satu Mare cu 8000 de mercenari aflaţi sub comanda sa, după care îşi stabileşte tabăra pentru popas pe câmpia Moftinu Mic - 13 iulie 2025
- 12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești - 12 iulie 2025