Site icon

16 Mai 1600 – Mihai Viteazul ia Cetatea Suceava fără niciun fel de luptă, pur și simplu i se deschid porțile cetății

16 Mai 1600 - Mihai Viteazul ia Cetatea Suceava fără niciun fel de luptă, pur și simplu i se deschid porțile cetății

16 Mai 1600 - Mihai Viteazul ia Cetatea Suceava fără niciun fel de luptă, pur și simplu i se deschid porțile cetății

Sub spectrul unei iminente reveniri a lui Sigismund Báthory cu scopul de a recuceri Transilvania cu sprijinul Poloniei și a domnitorului moldovean Ieremia Movilă, Mihai Viteazul ajunge să desfășoare în Moldova o campanie preventivă, pentru a nu le oferi răgaz celor trei forțe militare să se organizeze.

Astfel, Mihai Viteazul în fruntea unei oștiri de circa 45.000 de oșteni își începe campania în Moldova. Argumentul decisiv pentru această campanie, deși ostenit de atâtea lupte continue, a fost acela al pregătirilor făcute de către Sigismund Báthory, ajuns încă de la începutul anului 1600 în regiunea Sucevei, pentru recucerirea Transilvaniei, beneficiind de sprijinul lui Jan Zamoyski și al lui Ieremia Movilă.

Pe 15 mai 1600 Ieremia Movilă părăsise deja Suceava, în tabăra sa iscându-se degringolada, și chiar o răscoală care a degenerat într-o luptă între ostașii moldoveni cei poloni, rezultând mai mulți soldați poloni uciși. În toată această confuzie, mai ales după fuga lui Ieremia Movilă, câteva sute de ostași poloni și moldoveni au decis să se baricadeze în cetate, dar după doar câteva zile s-au predat deschizând porțile cetății pentru Mihai Viteazul.

Practic Cetatea Sucevei cade fără luptă, iar Mihai Viteazul realizează pentru prima dată în istorie după distrugerea Daciei, reunificarea spațiului etnic locuit de neamul românesc din toate cele trei mari provincii istorice.

La 16 mai 1600 – din Suceava, Mihai anunţă despre alungarea lui Ieremia Movilă. Destinatarii sunt: judele Bistriţei, comisarii imperiali, judele Sibiului, judele Clujului.

“După ce comunica din Suceava comisarilor imperiali din Transilvania victoria şi le cerea bani pentru plata ostaşilor săi, pornea pe urmele lui Ieremia, care fugise însoţit de poloni şi deun mic număr de moldoveni spre Botoşani”

Ilie Corfus, DOCUMENTE PRIVITOARE LA ISTORIA ROMÂNIEI
Exit mobile version