16 Mai 1600 – Mihai Viteazul ia Cetatea Suceava fără niciun fel de luptă, pur și simplu i se deschid porțile cetății

Sub spectrul unei iminente reveniri a lui Sigismund Báthory cu scopul de a recuceri Transilvania cu sprijinul Poloniei și a domnitorului moldovean Ieremia Movilă, Mihai Viteazul ajunge să desfășoare în Moldova o campanie preventivă, pentru a nu le oferi răgaz celor trei forțe militare să se organizeze.

Astfel, Mihai Viteazul în fruntea unei oștiri de circa 45.000 de oșteni își începe campania în Moldova. Argumentul decisiv pentru această campanie, deși ostenit de atâtea lupte continue, a fost acela al pregătirilor făcute de către Sigismund Báthory, ajuns încă de la începutul anului 1600 în regiunea Sucevei, pentru recucerirea Transilvaniei, beneficiind de sprijinul lui Jan Zamoyski și al lui Ieremia Movilă.

Pe 15 mai 1600 Ieremia Movilă părăsise deja Suceava, în tabăra sa iscându-se degringolada, și chiar o răscoală care a degenerat într-o luptă între ostașii moldoveni cei poloni, rezultând mai mulți soldați poloni uciși. În toată această confuzie, mai ales după fuga lui Ieremia Movilă, câteva sute de ostași poloni și moldoveni au decis să se baricadeze în cetate, dar după doar câteva zile s-au predat deschizând porțile cetății pentru Mihai Viteazul.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


perfect-tour.ro

Practic Cetatea Sucevei cade fără luptă, iar Mihai Viteazul realizează pentru prima dată în istorie după distrugerea Daciei, reunificarea spațiului etnic locuit de neamul românesc din toate cele trei mari provincii istorice.

La 16 mai 1600 – din Suceava, Mihai anunţă despre alungarea lui Ieremia Movilă. Destinatarii sunt: judele Bistriţei, comisarii imperiali, judele Sibiului, judele Clujului.

“După ce comunica din Suceava comisarilor imperiali din Transilvania victoria şi le cerea bani pentru plata ostaşilor săi, pornea pe urmele lui Ieremia, care fugise însoţit de poloni şi deun mic număr de moldoveni spre Botoşani”

Ilie Corfus, DOCUMENTE PRIVITOARE LA ISTORIA ROMÂNIEI
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Mircia Chelaru: 16 mai 1812, Ziua criminalei trădări de la București! La etajul doi, Hanul lui Manuc! Prin viclenie și prostie, fără știrea Înaltei Porți, Rușii fură Basarabia!

joi mai 16 , 2024
Primul rapt istoric al Basarabiei făcut de ruși a avut loc la 16 mai 1812, în urma tratatului de pace semnat pe 16 mai 1812, între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, după încheierea războiului ruso-turc dintre 1806 și 1812. În urma acestui tratat, Principatul Moldovei era practic împărțit în doua folosind ca […]
Mircia Chelaru: 16 mai 1812, Ziua criminalei trădări de la București! La etajul doi, Hanul lui Manuc! Prin viclenie și prostie, fără știrea Înaltei Porți, Rușii fură Basarabia!

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News