Pe 20 mai 1919 comandamentul aliat şi Polonia cer României să ocupe Galiţia Orientală

Aflându-se în situația de a nu mai putea respinge atacurile detaşamentelor ucrainiene, comandamentul aliat şi Polonia cer României să ocupe Galiţia Orientală. Se întâmpla la 20 mai 1919, când Armata Română ajunge pentru prima dată la secole bune distanță după pierderea unui teritoriu pe care Ștefan cel Mare și Alexandru cel Bun l-au avut în stăpânire, să pună din nou piciorul în Pocuția și să controleze militar regiunea pentru câteva luni bune până când au predat ștafeta trupelor poloneze la 23 august 1919.

În perioada cuprinsă între 20 mai 1919 și 23 august 1919, ziua când Armata Română predă în mod oficial comanda militară trupelor poloneze, oraşele Colomeea, Obertîn, Sneatîn, Cuturi (Kuty), Mielnița (Mielnica), Horodenca (Korodenko), Cosău (Kosow), s-au aflat sub ocupația Armatei Române. Apariția Armatei Române a provocat câteva ciocniri violente cu iredentiștii ucraineni.

23 August 1919 – Ceremonia de predare a orașului Colomeea de sub comanda Armatei Române în sarcina armatei poloneze

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Imediat după destrămarea Austro-Ungariei orașul Colomeea a fost, ca și întreaga Pocuție, timp de cîteva luni controlat de autoritățile militare române.

Fostă marcă poştală austriacă cu supratipar românesc C.M.T. (Comandamanentul Militar Teritorial) emisă în anul 1919 la Colomeea, când armata română a ocupat Pocuția

“Intervenția Armatei României în Pocuția în 1919 (cunoscută în istorie ca „Operațiunea Pocuția”) a reprezentat o acțiune a trupelor Regatului României desfășurată în intervalul 24 mai – 24 august 1919, care, a vizat împiedicarea formării unui coridor strategic între trupele Armatei Roșii și cele ale regimului Béla Kun, coridor a cărui creare a fost stipulată în proiectul de cooperare militară dintre Regimul sovietic instaurat în Ungaria și Rusia bolșevică.”

Tot la 20 mai 1919,  în vest trupele Armatei Roșii ungare au declanșat împotiva trupelor cehoslovace o ofensivă.

“Intervenția a vizat și securizarea flancurilor, atât al trupelor române din Maramureș, care, era amenințat de detașamentele ucrainene aflate în Galiția, cât și pe cel al trupelor statului polonez renăscut, aflate în ofensivă contra celor ale Republicii Populare a Ucrainei Occidentale, în disputa militară care avea ca subiect, stăpânirea Galiție”

Ocuparea Pocuției de către Armata Română pentru câteva luni de zile, readuce pe tapet în discuție problema legitimității stăpânirii acestei provincii pierdute pe vremea lui Petru Rareș, ceea ce-l face pe istoricul român Nicolae Iorga să scrie chiar în 1919 aceste rânduri:

“Moldova lui Alexandru-cel-Bun, care-și datorește poate menținerea necontenitelor gâlcevi dintre noul rege creștin și Vitold umblând după alta coroana regală, se amestecă și ea în acest lung și greu conflict, menținându-și posesiunea asupra țării Șipințului și a Pocuției, luate ca feudă de la Hedviga și de la soțul ei în același timp pe o vreme când situația în Galiția nu era pe deplin consolidată, și Moldovenii luptă contra Cavalerilor germani”

Nicolae Iorga, Scurtă istorie a slavilor răsăriteni. Rusia și Polonia. Simple linii de orientare, 1919
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

La 21 Mai 1936 a fost ridicată la Cluj o troiță în memoria lui Baba Novac

mar mai 21 , 2024
La 21 Mai 1936 a fost ridicată la Cluj o troiță în memoria lui Baba Novac cu inscripția: „În acest loc a fost tras în țeapă Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul, după ce a fost ars pe rug în Piața Clujului împreună cu duhovnicul său în ziua de 5 […]
La 21 Mai 1936 a fost ridicată la Cluj o troiță în memoria lui Baba Novac

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News