30 Mai 1860 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza instituie în Principatele Române unite, medalia militară “Pro Virtute Militari”

La 30 Mai 1860 domnitorul Alexandru Ioan Cuza instituie în Principatele Române unite, medalia militară “Pro Virtute Militari”.

“La 30 mai 1860 era publicată în Monitorul Oastei legea privind instituirea medaliei Pro Virtute Militari, prima decorație românească destinată celor care au participat la lupta din Dealul Spirii din anul 1848.

Chiar dacă era legiferată şi bătută, medalia nu a fost înmânată veteranilor, cel mai probabil din motive politice, pentru a nu deranja prea tare Imperiul Otoman care, pe de-o parte nu putea accepta, ca putere suzerană, emiterea de decoraţii, pe de altă parte, această decoraţie se constituia într-un afront direct la adresa otomanilor prin comemorarea unei bătălii purtate împotriva lor.

Medalia a fost distribuită abia sub regimul Locotenenţei Domneşti din primăvara anului 1866.”, scrie pe facebook Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE)

Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE)

Medalia  Pro Virtute Militari, foto: Facebook / Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române (CESPE)

“Bătălia din Dealu Spirii purtată împotriva trupelor contrarevoluţionare otomane a evidenţiat legătura strânsă între pompieri şi popor, hotărârea corpului de cadeţi şi a trupei de a respinge agresiunea străină. Animaţi de dragostea de ţară, pompierii au dovedit, pe timpul încleştării: vitejie, curaj, măiestrie în rezolvarea oportună a situaţiilor de luptă, capacitate de luptă ridicată şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu inamicul.

Un participant la evenimentele vremii sintetiza rolul ofiţerilor pompieri astfel: “Pompierii, sub comanda unor ofiţeri ca Zăgănescu, Deivos şi Statrotescu deveniseră arma cea mai inteligentă a poliţiei Capitalei”.

Apreciind sacrificiul eroilor din Dealu Spirii, unde au căzut aproape 100 de pompieri militari, primul Parlament al României acordă, în anul 1860, pensii de viaţă participanţilor la eroicul atac, precum şi nou instituita medalie “PRO VIRTUTE MILITARI”.“, scrie ISU Iași într-un comunicat dedicat Zilei Pompierilor din România

ISU Iași
30 Mai 1860 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza instituie în Principatele Române unite, medalia militară “Pro Virtute Militari”
30 Mai 1860 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza instituie în Principatele Române unite, medalia militară “Pro Virtute Militari”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Mihai Tîrnoveanu: "La Oradea, Viteazul nostru nu mai e întreg, decât în sufletele noastre"

joi mai 30 , 2024
“La Oradea, Viteazul nostru nu mai e întreg, decât în sufletele noastre. Ceva din el s-a rupt acum cinci ani când a fost legat cu funii de platforma unui dric ce l-a scos din centru. Ceva din el s-a sfărâmat când nu a avut loc o revoluție atunci când a […]
Mihai Tîrnoveanu: "La Oradea, Viteazul nostru nu mai e întreg, decât în sufletele noastre"

Poate vă place și:

libris.ro