RSS

Baronul Brukenthal, un monument …

Iohannis i-a luat pe …

O rezoluție discriminatorie a Pa…

   Am ajuns s-o trăim…

Sibiul e pierdut pentru România?…

Sibiul e pierdut pent…

UN REGAL FĂRĂ EGAL!

Gala artelor, ediția …

"Majoritatea victimelor lui Bruk…

În ultima vreme au ap…

Euro Education Federation recoma…

   Euro Education F…

Vești alarmante: "Numărul compan…

“Dacă avem întreprinz…

(VIDEO) Diana Iovanovici-Șoșoacă…

Diana Iovanovici-Șoșo…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Se întâmpla la 27 august 1588: primul tratat de comerț al Moldovei încheiat cu Anglia. Ce privilegii comerciale le acordau moldovenii englezilor

Print Friendly, PDF & Email

Se întâmpla la 27 august 1588: primul tratat de comerț al Moldovei încheiat cu Anglia. Ce privilegii comerciale le acordau moldovenii englezilor

Pe 27 august 1588 era încheiat tratatul de comerț de Petru Șchiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, încheie, în numele reginei, cu domnitorul Petru Șchiopul un tratat prin care supușii reginei urmau a fi liberi a se statornici și a face negoț, a vinde și a cumpăra, „ba chiar a face toate cele ce societatea omenească și obiceiul caută pentru negoț și pentru trebuințele vieții”.

Cum de-au ajuns englezii să semneze un tratatul de comerț tocmai cu Moldova? Dorindu-și să stimuleze agricultura și comerțul, Petru Șchiopul a luat anumite măsuri în acest sens, printre care și atragerea în Moldova a cât mai multor negustori străini.

La 27 august 1588 le este acordat negustorilor englezi un privilegiu comercial prin care aceştia plăteau doar 3% taxă, faţă de 12% cât ceilalţi negustori. Înţelegerea a fost semnată cu William Harborne, fostul ambasador englez la Constantinopol.

Interesant este și faptul că Petru Șchiopul, ca fiu al lui Mircea şi nepot al lui Mihnea cel Rău al Munteniei,a fost primul din familia Basarabilor domnitoare în Muntenia care a urcat pe tronul Moldovei. A domnit de patru ori, un “record” neegalat ulterior în istoria Principatelor Române.

Ca domnitor al Moldovei, Petru Șchiopul a fost un promotor al limbii române, el fiind primul domnitor de la care ne-au rămas documente în limba româna. Tot el este și ctitorul Mănăstirii Galata situată pe dealul cu același nume din Iaşi.

Despre personalitatea lui Petru Şchiopul, patriarhul Ecumenic Ieremia al II-lea al Constantinopolului nota:

„Era un om dulce la cuvânt, sever la purtări, îndemânatic la fapte, ştia limba turcească, cea grecească şi cea românească … şi nu numai aceste daruri le avea, dar era foarte încercat la orice meşteşug şi la litere şi-i plăcea de oamenii învăţaţi, şi-i întreba în tot chipul despre astronomie, despre zodii şi alte lucruri subţiri. Îi plăcea mult de cântăreţi şi avea un preot cu meşteşug, îndemânatec”

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Demo Title

Demo Description


This will close in 30 seconds