La 1 iunie 1636 Nicolae Milescu s-a născut într-o familie de boieri mici, în casa boierului Gavril sulgerul din satul satul Milești, județul Vaslui. În documente nu s-a semnat niciodată Milescu, ci doar Nicolaus Spatharius sau Nikolai Spafariί.
Nicolae Milescu Spătarul, rămas celebru în istoria românească pentru talentul său de diplomat și explorator, a fost în epoca românul “care a călătorit cel mai mult în Lumea Veche, din Europa Occidentală și până în Siberia, China, Mongolia”. A avut astfel posibilitatea și oportunitatea de a-i cunoaște atât pe Ludovic al XIV-lea („Regele Soare”), cât și pe țarul Rusiei, Petru I și pe Împăratul Chinei, Kangxi.
“Numele de „Milescu” i-a fost atribuit de Ion Neculce, după numele satului Milești, câștigat mai târziu de urmașii săi colaterali, și a fost preluat ulterior și de alții. Nicolae Milescu a fost cunoscut și sub numele de Spătarul Milescu-Cârnu. Denumirea de „Spătarul” provine de la faptul că o perioadă a deținut funcția de mare spătar la curtea domnului Gheorghe Ghica din Țara Românească (1659-1660)”.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Campanie de respingere a avortului și de restabilire a adevărului:,,Nu există avort sigur!,iar România are nevoie vitală de toți copiii săi!” Apel către conducătorii și membrii formațiunilor politice (ne)parlamentare Doamnelor și Domnilor,Onorați politicieni,Ca lideri ai societății,Ca oameni responsabilizați de Națiunea Română cu protejarea trecutului, prezentului și viitorului acestei țări, Abonează-te […]