Site icon Glasul.info

5 Iunie 1896 – Preotul David Voniga este condamnat la 1 lună temniță de stat și 100 de florini amendă, pentru un articol de presă

La 5 Iunie 1896 a început procesul de presă din 5/17 iunie 1896, a ziarului „Lumina” din Giula (n.r. maghiară Gyula, un oraș din Ungaria cu o numeroasă comunitate de români). Procesul a avut loc la Curtea de jurați din Oradea-mare. Acuzatul: David Voniga, preot și învățător în Giula și redactor al „Luminei”,revistă socială, culturală şi ştiinţifică a românilor din Ungaria, înființată în anul 1894 chiar de David Voniga.

Substratul acuzației: Un articol intitulat „50 florini sau ispita dascălilor confesionali”, în care acuzatul a înfierat tendința maghiarizătoare a guvernului ungar, care a dispus a se distribui premii de câte 50 de florini învățătorilor de la școlile confesionale nemaghiare care au excelat în predarea limbii maghiare. Procurorul a găsit în acest articol delictul de „agitare contra Statului”. Acuzatul a fost condamnat la 1 lună temniță de stat și la 100 de florini amendă.

5 Iunie 1896 - Preotul David Voniga este condamnat la 1 lună temniță de stat și 100 de florini amendă, pentru un articol de ziar
5 Iunie 1896 – Preotul David Voniga este condamnat la 1 lună temniță de stat și 100 de florini amendă, pentru un articol de ziar

Florinul era o monedă, de obicei din aur. În limbile germanice, sunt numite gulden, care semnifică „din aur”. Monarhia austriacă a utilizat florinul (Gulden) începând din 1754. Austro-Ungaria avea drept monedă florinul austro-ungar (Gulden) de la constituirea sa, în 1867, până la înlocuirea acestei monede, în 1892, prin coroana austro-ungară. Până și forintul actual din Ungaria (HUF), este de fapt numele maghiar al florinului.

11 Mai 1762 - Magistratul din Bistrița ordona ca să fie amendați cu 40 de florini "cei care duc pe furiș AUR peste graniță"
11 Mai 1762 – Magistratul din Bistrița ordona ca să fie amendați cu 40 de florini “cei care duc pe furiș AUR peste graniță”

Așadar, o amendă de 100 de florini însemna o amendă pecuniară destul de usturătoare, fiind vorba de o mică avere, pe lângă o condamnare de 1 lună de închisoare “de stat”. Din această pricină, “Lumina”, ,revistă socială, culturală şi ştiinţifică a românilor din Ungaria, înființată în anul 1894 chiar de David Voniga, a avut o viață foarte scurtă, efemeră.

5 Iunie 1896 – Preotul David Voniga este condamnat la 1 lună temniță de stat și 100 de florini amendă, pentru un articol de presă

Articolul preotului David Voniga era îndreptat împotriva maghiarizării agresive prin școlarizare exclusiv în limba maghiară, o tendință pornită prin legile de maghiarizare ale contelui Trefort și ale șovinului Apponyi:

“(…) …a seduce şi câştiga învăţătorii confesionali cu premii de 50 de florini, de a-i face lacomi şi accesibili în schimbul acestei remuneraţiuni de a dezvolta, în favorul limbii maghiare şi în âdetrimentul învăţământului român, instruirea limbei maghiare mai mult progres dect pretinde legea”

David Voniga
Exit mobile version