12 Iunie 1970 – un basarabean îi înmâna lui Nicolae Ceaușescu un mesaj, un strigăt de durere al Basarabiei înstrăinate

La începutul lunii iunie 1970, Alexandru Usatiuc-Bulgăr român din Basarabia, care se afla la București, a vrut să-i transmită lui Nicolae Ceaușescu un memoriu din partea Frontului Național Patriotic, organizație clandestină de pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Cu dor doi ani înainte, în 1968, Ceaușescu sfidase URSS-ul în problema invadării Cehoslovaciei, astfel că românii basarabeni începuseră să prindă curaj și să spere în închegarea unei mișcări suveraniste în Republica Moldova.

De altfel, Alexandru Usatiuc-Bulgăr, născut în ținutul Orhei, regiune de unde cândva Ștefan cel Mare își recruta unii dintre cei mai viteji ostași ai săi, fost combatant al Armatei Române în cel de-al doilea război mondial. Așa că nu-i lipsea deloc curajul. Însă ce avea să urmeze avea să-l dezamăgească profund.

12 Iunie 1970 - un basarabean îi înmâna lui Nicolae Ceaușescu un mesaj, un strigăt de durere al Basarabiei înstrăinate
12 Iunie 1970 – un basarabean îi înmâna lui Nicolae Ceaușescu un mesaj, un strigăt de durere al Basarabiei înstrăinate

Respectivul document, cuprinzând mesajul pe care Alexandru Usatiuc-Bulgăr i l-a adresat lui Ceaușescu, cuprindea informații și detalii legate de politica de asimilare forțată, de rusificare și deznaționalizare a poporului român din Basarabia, aspecte despre abuzuri și discriminarea românilor basarabeni, cărora li se interzicea să vorbească românește, să învețe istoria reală a neamului românesc, erau dicriminați religios, le erau închise bisericile, școlile. Un alt aspect dureros pentru cei care au fost despărțiți de familii era faptul că nu-și puteau vizita rudele din România.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


edituratrei.ro

La toată această durere a românilor basarabeni, Ion Stănescu, mare tartor al Securității, răspunde cu o scrisoare adresată șefului KGB-ului sovietic, Iuri Andropov:

“Strict secret

CONSILIUL SECURITĂȚII STATULUI AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMÂNIA

Nr. 14/006418 din 30.06.1970

Către

Președintele Comitetului Securității de Stat

de pe lângă Consiliul de Miniștri al U.R.S.S.

Tov. Andropov I.V.

Moscova

Stimate tovarășe Andropov!

În data de 12 iunie a.c., la Consiliul de Stat al R.S. România s-a prezentat cetățeanul sovietic USATIUC Alexandr Vasilievici, născut la 23.02.1915, domiciliat în Chișinău, str. Lomonosov nr. 24, posesor al pașaportului N 482230 și a cerut să fie primit de tovarășul Nicolae Ceaușescu, motivând că dorește să expună „o problemă importantă”. Cu această ocazie numitul a lăsat un plic adresat Președintelui Consiliului de Stat, care conținea un material dactilografiat pe 6 pagini, relatând despre niște acțiuni ale unor elemente din R.S.S. Moldovenească împotriva statului sovietic. Usatiuc Alexandr Vasilievici. nu a primit audiență. Considerând că aceste acțiuni prezintă interes pentru organele sovietice de securitate, Vă trimitem plicul și materialul lăsat de numitul la Consiliul de Stat al R.S. România.

Cu salutul tovărășesc,

Președintele Consiliului Securității Statului al Republicii Socialiste România

Ion Stănescu

(semnătura și ștampila)”

“În zilele imediat următoare sînt arestaţi Alexandru Usatiuc-Bulgăre, Gheorghe Ghimpu, Valeriu Graur şi Alexandru Şoltoianu. Ei sînt anchetaţi în beciurile KGB-ului din Chişinău aproape doi ani de zile. Procesul va avea loc la 13 iunie 1972. Alexandru Usatiuc-Bulgăre e condamnat la 7 ani de lagăr de muncă silnică cu regim sever, plus 5 ani de deportare în Siberia; Gheorghe Ghimpu – la 6 ani de lagăr de muncă silnică cu regim sever; Valeriu Graur – la 4 ani de lagăr de muncă silnică cu regim sever; Alexandru Şoltoianu – la 6 ani de lagăr de muncă silnică cu regim sever, plus 5 ani de deportare în Siberia. Aceeaşi acuzare trece dintr-un rechizitoriu în altul: „pentru propagandă şi agitaţie antisovietică cu scopul de subminare şi slăbire a puterii sovietice”. Usatiuc-Bulgăre e închis într-un lagăr din regiunea Perm din munţii Ural, iar Ghimpu, Graur şi Şoltoianu sînt întemniţaţi în lagărele din Mordovia, în vecinătatea Polului Nord. Nu aveau dreptul la corespondenţă, nu aveau dreptul să primească colete, umblau mereu flămînzi, lagărele erau neîncălzite, mulţi dintre deţinuţi decedînd din cauza frigului. „Aşteptam cu groază sosirea iernii”, avea să povestească Gheorghe Ghimpu. Cînd vor ieşi din lagăr, Valeriu Graur va reuşi să obţină aprobare pentru a pleca în România, patria tovarăşului Ion Stănescu … ca să se mai încălzească, iar ceilalţi trei vor reveni în Basarabia. La sfîrşitul anilor ’80 aceştia se încadrează cu trup şi suflet în Mişcarea de Eliberare Naţională, situîndu-se în primele ei rînduri. Gheorghe Ghimpu va deveni deputat în Parlamentul R. Moldova. Va fi unul dintre puţinii parlamentari care aveau biografie. Este cel căruia i s-a încredinţat să arboreze, la 27 aprilie 1990, primul drapel tricolor pe sediul Parlamentului. Ulterior va fi ales preşedinte al Partidului Naţional Român. Alexandru Usatiuc-Bulgăre e învestit preşedinte al Asociaţiei Victimelor Regimului Totalitar-Comunist şi a Veteranilor Armatei Române.”

Securitatea lui Ceauşescu şi Basarabia. Activitatea lui Ion Stănescu, “fondatorul unităţii anti-KGB” a Securităţii
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

De neacceptat! Niciun român în Consiliul Local la Sfântu Gheorghe pentru prima dată în ultima sută de ani!

mie iun. 12 , 2024
De neacceptat! Niciun român în Consiliul Local la Sfântu Gheorghe pentru prima dată în ultima sută de ani! FAPT NEMAIÎNTÂLNIT în ultimii 100 de ani: toate cele 21 de locuri în Consiliul Local Sfântu Gheorghe au fost ocupate de către reprezentanții UDMR-ului. În timp ce UDMR adună voturile într-un singur […]
Grav abuz antiromanesc al UDMR! Primaria Sfantu Gheorghe a refuzat arborarea Drapelului Romaniei la implinirea a 71 de ani de la eliberarea orasului Sfantu Gheorghe, foto: captura Antena 3

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro