14 Iunie 1848 – Vasile Alecsandri a publicat în revista brașoveană „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, poezia „Hora Ardealului”

După eșecul Revoluției de la 1848 din Molodova, revoluționarii pașoptiși moldoveni înarmați cu pașaopoarte austriece, se refugiază în Transilvania la Brașov. La Brașov, împreună cu ceilalți revoluționari au discutat asupra măsurilor care urmau a fi luate în legătură cu patria lor.

Atât pe Vasile Alecsandri cât și pe ceilalți revoluționari pașoptiști moldoveni i-a impresionat în Transilvania atitudinea întregului popor, mai ales mobilizarea tuturor pentru Marea Adunare de la Blaj, precum și curajul cu care și-au susținut revendicările.

În perioada cât a stat la Braşov, Vasile Alecsandri compune poeziile : “Către români” şi “Hora Ardealului”. Din Brașov, împreună cu ceilalți exilați vor ajunge în refugiu în Bucovina, iar mai apoi la Paris.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
14 Iunie 1848 - Vasile Alecsandri a publicat, în revista brașoveană „Foaie pentru minte, inimă și literatură", poezia „Hora Ardealului"
14 Iunie 1848 – Vasile Alecsandri a publicat, în revista brașoveană „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, poezia „Hora Ardealului”

La 14 Iunie 1848 Vasile Alecsandri a publicat în revista brașoveană „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, poezia „Hora Ardealului”:

Hora Ardealului

Hai să dăm mănă cu mână
Cei cu inimă română,
Să-nvărtim hora frăţiei
Pe pămăntul României!

Au sosit ziua dreptăţii,
Ziua sfănt-a libertăţii!
Tot creștinu-nveselește,
România-ntinereşte!

Ardelean, copii de munte,
Ean rădică acum cea frunte
Şi te-nsuflă de măndrie
Că-mi eşti fiu de românie!

Ardeleni! lumea ne vede!
Romănia-n noi să-ncrede
Căci de-acum românu-n lume
Va fi vrednic de al seu nume!

Ura fraţi în fericire!
Ura fraţi într-o unire,
Să-nvârtim hora frăţiei
Pe pămăntul României!”

Vasile Alecsandri
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Corupția asediază învățământul Mehedințean: posturi vândute și abuzuri deconspirate

sâm iun. 15 , 2024
Funcțiile de conducere din cadrul instituțiilor educaționale sunt esențiale pentru buna desfășurare a activităților didactice și administrative. Abuzurile de putere și corupția în aceste instituții pot avea consecințe grave asupra calității educației și asupra încrederii publicului în sistemul educațional. În data de 12.06.2024, directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News