Suntem cu adevărat ORTODOCȘI? Pr. ILARION FELEA

Mulți poate ne lăudăm și ne batem în piept că noi suntem ortodocși și singurii deținători ai adevărului. Dar oare facem noi faptele Ortodoxiei? Ce este ortodoxul și care sunt datoriile sale minime? SUNTEM CU ADEVĂRAT ORTODOCȘI? PR. ILARION FELEA

Cinstirea lui Dumnezeu și idolii

De la Crez, adică de la credinţă, treci la dragoste, la cele zece porunci dumnezeieşti şi te întreabă la porunca I: Cinstirea lui Dumnezeu începe cu rugăciunea. Îţi faci rugăciunile în fiecare seară şi dimineaţă, cu atenţie şi cu evlavie? Ţi-ai împodobit sufletul cu virtuţile religioase, cu credinţa, nădejdea şi iubirea lui Dumnezeu? Citeşti cărţi care batjocoresc religia creştină şi Biserica Ortodoxă? Îţi faci sfânta cruce şi ridici pălăria când treci prin faţa bisericii sau a troiţelor? În greutăţi şi în necazuri nu ţi-ai pierdut credinţa şi nădejdea în Dumnezeu? Nu ai fost ateu, apostat, eretic, schismatic sau egoist (care se iubeşte mai mult pe sine decât pe Dumnezeu)?

Porunca a II-a: opreşte închinarea la idoli. Nu ţi-ai făcut idoli din făpturi şi bunuri trecătoare ca să le iubeşti mai mult decât pe Dumnezeu? Nu crezi în superstiţii, ghicitori şi vrăjitori?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Porunca a III-a: opreşte hula, înjurătura, cârtirea, blestemul, călcarea jurământului şi nesocotirea făgăduinţelor. Nu ai obiceiul, din cale afară de rău, să huleşti, să blestemi sau să înjuri de cele sfinte: de Dumnezeu, Hristos, Biserică, Grijanie, cruce, mamă, sfinţi? Nu ai făcut glume despre Dumnezeu, despre învăţăturile Evangheliei şi Tainele Bisericii, despre creştini şi preoţi? Nu ai cârtit, batjocorit sau dispreţuit pe Dumnezeu, lucrurile sfinte şi slujitorii Bisericii? Ai făcut făgăduinţe şi le-ai împlinit sau nu?

Cum Îl iubim pe Dumnezeu?

Porunca a IV-a: învaţă datoria muncii peste săptămână şi sărbătorirea duminicii. Nădejdea în Dumnezeu începe cu mergerea la biserică. Cercetezi sfânta biserică în toate duminicile şi sărbătorile? Ai avut purtare necuvioasă în biserică? Asculţi cu evlavie şi cu atenţie Sfânta Liturghie? Nu ai obiceiul să mergi târziu la biserică şi să pleci acasă înainte de încheierea serviciului religios? Nu lucrezi şi nu alergi după câştig în zilele de sărbătoare? În celelalte şase zile din săptămână munceşti cinstit şi cu bucurie, sau te leneveşti?

Porunca a V-a: dragostea de Dumnezeu începe cu părinţii (1 In. 4:20-21). Ai ascultat de părinţi şi i-ai ajutat în vreme de sărăcie, de boală, de bătrâneţe? Nu i-ai batjocorit, înjurat sau lovit? Nu te-ai ruşinat de ei? Faţă de copii ai avut toată grija şi dragostea cuvenită? Dar faţă de soţ sau soţie, ai păstrat îndatoririle de credinţă, iubire şi ajutor? Eşti ascultător faţă de mai marii tăi?

Patimi și virtuți

Porunca a VI-a: opreşte uciderea şi sinuciderea -că numai Dumnezeu are drepturi nemărginite asupra vieţii: viaţa pământească, fiind timp de pregătire pentru veşnicie, e drept şi datorie a fiecărui om. Apoi avortul, lovirea, rănirea, istovirea puterilor prin muncă, lăsarea să moară de foame, purtarea rea faţă de muncitori, uciderea sufletească prin vorbe şi fapte (pilde) rele, sminteală (Mc. 9:42), mânie, pizmă, clevetire şi ură (1 In. 3:15). Nu ai ucis, batjocorit sau lovit pe nimeni? Nu te-ai mâniat, nu ai pizmuit sau urât pe nimeni? Ierţi şi iubeşti pe duşmani? Nu te răzbuni, nu faci rău la nimeni? Nu înjuri, nu înşeli, nu ocărăşti, nu dispreţuieşti, nu asupreşti pe aproapele tău? Nu-i ucizi sufletul cu minciuni, cu clevetiri sau cu îndemnuri la fapte rele? Nu te-ai bucurat de răul aproapelui şi nu te-ai supărat pentru binele lui?

Porunca a VII-a: opreşte păcatul desfrâului, gândurile, cuvintele, dorinţele şi faptele necurate şi necuvioase, precum şi luxul, beţia, lenevia, cântecele, jocurile şi cărţile care duc la desfrânare (1 Cor. 6: 8-9, 18). Eşti cununat? Trăieşti desfrânat? Vorbeşti, cauţi sau citeşti despre lucruri necuviincioase? Priveşti cu plăcere la chipuri şi obiecte imorale? Eşti vinovat de păcate contra firii (sodomie sau malahie)?

Înșelarea și minciuna

Porunca a VIII-a: opreşte furtul, prădăciunea, înşelăciunea, specula (vânzarea cu preţuri prea mari), dobânda mare, mita, oprirea plăţii lucrătorilor, cerşetoria, sacrilegiul (furtul obiectelor bisericeşti), simonia (cumpărarea demnităţilor bisericeşti) (1 Cor. 6:10). Ai furat munca şi bunurile altuia? Ai ascuns lucruri furate sau ai tăinuit pe cei ce trăiesc din furtişaguri? Nu ai înşelat pe nimeni? Obiectele împrumutate sau găsite le-ai dat stăpânului? Nu râvneşti la casa şi averea altuia? Nu risipeşti munca ta sau a altora în jocuri nepermise? Iei camătă, eşti zgârcit, risipitor sau înşelător? Nu faci pagubă altuia?

Porunca a IX-a: opreşte minciuna cu vorba, cu fapta şi cu scrisul, jurământul strâmb, tăcerea, tăinuirea, mărturia mincinoasă, viclenia, lauda de sine, prefăcătoria, făţărnicia, clevetirea, fiind lucrul diavolului «Tatăl minciunii» (In. 8:47; Pild. 12:23; Col. 3:9; Ef. 4:25; 1 Petr. 3:10; Apoc. 21:8). Spui totdeauna adevărul? Nu minţi? N-ai judecat strâmb? N-ai plătit martori şi judecători mincinoşi? N-ai folosit acte false? N-ai asuprit şi nedreptăţit pe aproapele?

Porunca a X-a: opreşte pofta zămislitoare de păcat (Iac. 1:15) şi dorinţele cele rele ale inimii (Mt. 15:19). Nu pofteşti averea, soţul, soţia, bunurile altuia? Nu sfătuieşti sau ajuţi pe alţii ca să înşele şi să facă rău aproapelui?

Împlinirea poruncilor

De la cele zece porunci dumnezeieşti treci la cele nouă porunci bisericeşti, despre ascultarea cu evlavia a Sfintei Liturghii în toate duminicile şi sărbătorile, despre posturi, despre cinstirea slujitorilor Bisericii, despre spovedirea şi cuminicarea în cele patru posturi, despre rugăciunile pentru păstorii Bisericii şi dregătorii Statului, posturile rânduite de episcop în vreme de necazuri şi primejdii mare, despre citirea cărţilor eretice, despre înstrăinarea obiectelor bisericeşti şi despre nunţi sau petreceri în vremea posturilor.

De la porunci trecem la virtuţi, la florile şi frumuseţile sufletului. Te întrebi dacă ţi-ai împodobit sufletul cu virtuţile religioase şi morale ale creştinului: cu credinţa, nădejdea, iubirea, înţelepciunea, dreptatea, bărbăţia, cumpătarea, bunătatea, blândeţea, iertarea, înţelepciunea, dreptatea, bărbăţia, cumpătarea, bunătatea, blândeţea, iertarea, îndelunga răbdare, milostenia, smerenia, pacea, înfrânarea poftelor… Vezi dacă ai împlinit faptele îndurării trupeşti: săturarea flămânzilor, adăparea setoşilor, îmbrăcarea săracilor, cercetarea robilor, primirea străinilor, vizitarea bolnavilor şi îngroparea morţilor; faptele îndurării sufleteşti: îndreptarea păcătoşilor, învăţarea neştiutorilor, sfătuirea nepricepuţilor, mângâierea întristaţilor, răbdarea ocărilor, iertarea greşelilor, facerea de rugăciuni pentru mântuirea aproapelui, căci Evanghelia nu numai ne opreşte ca să facem răul, dar ne obligă să facem binele «Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea» (Lc. 6:31).

(Extras din „Spre Tabor”, vol. II; Pr. Ilarion V. Felea) – atitudini.com.


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Redacția MAGAZIN CRITIC

Lasă un răspuns

Next Post

Alianța Părinților și Asociația Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților solicită organizarea unei dezbateri ample și autentice referitoare la instruirea personalului ucrainean care operează avioane F-16 din Baza Aeriană-Fetești

mie iun. 19 , 2024
JADL ASOCIAȚIA JURIȘTILOR PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR ȘI LIBERTĂȚILOR Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo. București, str. Dimitrie Marinescu nr. 1, sector 2, cod 021931 CIF 45823040 Urmăriți Glasul.info și pe Google News Tel. 004-0744.369.973; email: asociatia.jadl@gmail.com  și  ALIANȚA PĂRINȚILOR Str. Liniștei nr.80-82, etj.1, […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News