Site icon Glasul.info

Când inspecțiile ITM se transformă în sfaturi gratuite: povestea unui inspector ITM descurcăreț

Se spune că în viață trebuie să te descurci, iar unii oameni par să fi dus această artă la un cu totul alt nivel! În centrul atenției acum este Radu Lucian, inspector șef adjunct de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu, care a reușit să transforme corupția într-o adevărată formă de artă modernă.

Operațiunea „prevenție” – cum să fii mereu cu un pas înaintea legii

Conform unui comunicat de presă transmis de Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Alba-Iulia, în perioada aprilie-iulie 2024, protagonistul nostru, cu un simț de anticipare demn de invidiat, a decis să „avertizeze” câțiva prieteni influenți din diverse firme și instituții publice despre controalele ce urmau să vină peste ei ca o furtună neașteptată. De ce să lași sancțiunile contravenționale să-ți strice ziua, când poți afla din timp ce te așteaptă și să faci un mic ocol legislativ?

Pentru un plus de eleganță, Radu Lucian a preferat să-și pună în aplicare schemele prin intermediul soției sale, R.C.D., care, din întâmplare, administra o firmă de consultanță în domeniul sănătății și securității în muncă (S.S.M.). Așadar, nu doar că ajuta la evitarea amenzilor, dar și asigura niște contracte suculente pentru firma de familie. O afacere de familie ca la carte!

Reduceri și promoții: de la 40.000 de lei la doar jumătate!

„Prietenul” la nevoie se cunoaște! Pe data de 9 mai 2024, în timpul unui control la un service auto, Radu Lucian a intervenit, la inspectorii ITM, pentru ca amenda de 40.000 de lei să fie tăiată la jumătate. Cine nu ar vrea un prieten ca el?

Dar nu s-a oprit aici! Pe 5 iunie 2024, a decis că este momentul să ofere un adevărat „abonament de fidelitate” și a oprit un alt control al ITM înainte ca acesta să devină prea incomod pentru firma „clientă” a soției sale. Pentru că, nu-i așa, contractele și afacerile de familie trebuie protejate !

Încadrarea juridică: dincolo de aparențe

În spatele acestui spectacol de „prevenție”, se află acuzații foarte serioase. Radu Lucian este cercetat pentru șapte infracțiuni de folosire de informații confidențiale, din care două în formă continuată, trafic de influență, și instigare la abuz în serviciu. Aceste fapte sunt încadrate juridic sub acuzația de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Pe lângă aceasta, acuzația de instigare la abuz în serviciu subliniază faptul că funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Liber, dar cu obligații: distracție sub supraveghere

Pentru isprăvile sale, Radu Lucian, inspector șef adjunct de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu, a fost pus sub control judiciar. Eroul nostru are în continuare libertatea de a admira frumusețile patriei… dar fără a părăsi teritoriul României. De asemenea, nu are voie să vorbească cu cei implicați în dosar și, din păcate pentru el, nu mai poate fi inspector șef adjunct, deci nu mai are posibilitatea de a primi alte foloase necuvenite, iar prietenii lui au rămas fără posibilitatea de a fi anunțați din timp de controalele inopinate ale ITM.

Dacă va încerca să încalce regulile, există riscul să fie „retrogradat” la arest la domiciliu sau, și mai rău, în arest preventiv. Să sperăm că va reuși să rămână pe linia de plutire de această dată și va reuși să mediteze la regulile de conviețuire socială, necesar să fie respectate de funcționarii autorităților publice !

Concluzie: justiția își face loc, ”pas cu pas”

Acest episod ne aduce aminte că, deși unii par să joace „cu reguli proprii”, justiția este pe urmele lor și, mai devreme sau mai târziu, cărțile se întorc împotriva lor. În cazul de față, Radu Lucian și complicii săi sunt cercetați pentru fapte grave ce pot avea consecințe majore asupra carierei și vieții lor.

Așteptăm cu nerăbdare următorul episod din această saga a corupției inspectorilor ITM, care ne amintește că realitatea bate filmul și când ești numit politic nu știi să apreciezi munca celor care sunt corecți !

Sursa: Comunicat de presă emis de Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Biroul de Informare și Relaţii Publice


MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural, conservator – Nihil Sine Deo – PRESĂ LIBERĂ

Exit mobile version