8 detinuți politici îngropați fără cruce descoperiți în insula mare a Brăilei / Buciumul
Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a oficiat sâmbătă, 24 august 2024, un Parastas pentru deținuții politici din lagărul comunist de la Salcia. Arheologii au descoperit deja osemintele a opt dintre aceștia la Agaua, în Insula Mare a Brăilei. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel i-a trimis ierarhului o scrisoare în care precizează că demersul este necesar pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române.
„Acest demers este necesar pentru o mai bună cunoaștere a istoriei contemporane a poporului român, precum și a istoriei Bisericii Ortodoxe Române, întrucât mulți din cei întemnițați în acest loc au fost clerici, o parte din ei primind moarte martirică pentru mărturisirea credinței în Domnul nostru Iisus Hristos, în lagărul de la Salcia”, i-a scris Patriarhul României Arhiepiscopului Dunării de Jos, care a citat din scrisoare după slujba de pomenire.
Cercetarea de pe Insula Mare a Brăilei se desfășoară în contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa Părintelui Patriarh Daniel, a canonizat 16 sfinți martiri și mărturisitori români din perioada comunistă, dintre care trei au fost întemnițați în lagărul de la Salcia: Sf. Cuv. Mărturisitor Sofian de la Mănăstirea Antim, Sf. Preot Mucenic Constantin Sârbu și Sf. Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu.
MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet
Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…
Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…
Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…
O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…
Pe 27 iunie 1849, Avram Iancu a trimis un răspuns oficial colonelului ungar Iosif Simonffy…
În perioada interbelică comuna Cuzdrioara ( acum în județul Cluj) făcea parte din județul Someș,…
Leave a Comment