Locul de muncă și depresia – Johann Hari

Ce provoacă depresia și anxietatea? Și cum pot fi vindecate? Cunoscutul jurnalist Johann Hari a suferit de depresie încă din copilărie și a început un tratament cu antidepresive pe când era adolescent. I s-a spus că problemele sale erau cauzate de un dezechilibru chimic la nivelul creierului. La o vârstă adultă, după ce s-a specializat în științele sociale, a început să cerceteze dacă acest fapt este adevărat – și a aflat că aproape tot ceea ce i se spusese despre depresie și anxietate era greșit.

Hari a descoperit în diferite locuri ale lumii cercetători care pot demonstra că depresia și anxietatea sunt cauzate de problemele cruciale și tot mai mari generate de modul nostru de viață caracterizat de deconectare – deconectare de oameni, de o muncă plină de sens, de natură, de valorile importante, de poziția socială și respect, de un viitor sigur și promițător.

Joe Philips aștepta ca ziua să se termine. Dacă intrai în magazinul de vopseluri din Philadelphia, unde lucra el, și îi cereai un litru de vopsea de o anumită nuanță, el îți cerea să o alegi dintr-o listă și ți-o prepara. Era mereu la fel. Punea puțin pigment în cutie, introducea cutia într-un aparat care semăna cu un cuptor cu microunde, iar aparatul o zguduia puternic. Astfel, culoarea vopselei devenea omogenă. Apoi, îți lua banii și îți spunea: „Mulțumesc, domnule!”. După aceea, aștepta următorul client și făcea același lucru. Toată ziua. În fiecare zi. Lua comanda. Amesteca vopseaua. Spunea: „Mulțumesc, domnule!”. Aștepta. Lua comanda. Amesteca vopseaua. Spunea: „Mulțumesc, domnule!”. Aștepta. Și tot așa. Și tot așa…

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


edituratrei.ro

Nimeni nu observa vreodată dacă Joe se descurca bine sau prost. Șeful lui nu comenta decât dacă Joe întârzia, dar atunci făcea un scandal monstru. Atunci când pleca de la slujbă, Joe se gândea întotdeauna: „Nu simt că mi-am lăsat amprenta asupra vieții cuiva”. Mi-a spus că atitudinea angajatorilor lui era următoarea: „Vei face lucrurile astfel. Și te vei prezenta aici la ora asta. Atâta timp cât faci aceste lucruri, îți va merge bine”. Dar s-a trezit întrebându-se: „Unde este capacitatea mea de a schimba lucrurile? Unde este capacitatea mea de a le dezvolta? Unde este capacitatea mea de a lăsa o urmă în compania unde lucrez? Pentru că oricine poate veni la timp și poate face ceea ce i se spune să facă”.

Cu timpul, Joe a devenit dependent de alcool și droguri.

Derealizarea, un simptom comun al depresiei

Între anii 2011 și 2012, compania Gallup de cercetare a pieței a efectuat cel mai detaliat studiu[1] inițiat vreodată cu privire la modul în care oamenii din întreaga lume se simt cu privire la munca lor. A studiat milioane de angajați din 142 de țări. A descoperit că 13% dintre noi spunem că suntem „implicați” în ceea ce facem – adică suntem „entuziasmați cu privire la munca noastră și dedicați față de ea și contribuim la organizația noastră într-o manieră pozitivă”. Spre deosebire de aceștia, 63% spun că sunt „neimplicați”, ceea ce se definește prin „a trece precum niște somnambuli prin ziua de muncă, dedicând timp – dar nu și energie sau pasiune – activității profesionale.

Iar alți 23% sunt „activ neimplicați”. Gallup spune că aceștia „nu sunt doar nefericiți la locul lor de muncă; ei își și manifestă nefericirea. În fiecare zi, acești muncitori subminează ceea ce reușesc să realizeze colegii lor implicați. Angajații neimplicați activ sunt hotărâți, mai mult sau mai puțin, să deterioreze compania”.

Oamenii care își urăsc slujba sunt aproape de două ori mai mulți decât cei care și-o iubesc. Iar munca aceasta, pe care majoritatea dintre noi detestăm să o facem ne ocupă cea mai mare parte din viață. Un profesor care a analizat acest aspect în detaliu scrie: „Un studiu recent a confirmat faptul că ziua de muncă de opt ore reprezintă un vestigiu al trecutului. Astăzi, angajatul obișnuit își verifică e-mailul la ora 07:42 dimineața, ajunge la birou la 08:18 și pleacă acasă la 19:19. Acest studiu recent a descoperit că unul din trei muncitori britanici își verifică e-mailul înainte de ora 06:30, în timp ce 80% dintre angajatorii britanici consideră că este acceptabil să-și sune angajații în afara orelor de muncă”. Conceptul de „program de muncă” începe să dispară pentru majoritatea oamenilor – așadar, acest lucru, care celor 87% dintre noi nu ne place, începe să ne acapareze din ce în ce mai mult viața.

Am început să mă întreb dacă toate acestea ar putea juca un rol în răspândirea depresiei și anxietății. – integral pe familiaortodoxa.ro.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Lasă un răspuns

Next Post

Contin produsele Olaplex una dintre cele mai revolutionare tehnologii din industria ingrijirii parului?

mie sept. 4 , 2024
Olaplex este recunoscut pentru inovatiile sale si pentru capacitatea de a transforma parul deteriorat intr-un par sanatos si stralucitor. Dar ce face ca produsele Olaplex sa fie atat de revolutionare? Brandul se bazeaza pe o tehnologie brevetata care repara legaturile disulfidice din firul de par. Aceste legaturi sunt esentiale pentru […]
Contin produsele Olaplex una dintre cele mai revolutionare tehnologii din industria ingrijirii parului?

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro