Așa miroase Tatăl Ceresc

Alexandra Florina Mănescu
România literară nr. 31/2024

Scriam în articolul de luna trecută că numărul elevilor cu CES (Cerințe Educaționale Speciale) integrați în învățământul de masă este foarte mare, din ce în ce mai mare, iar resursele – de toate felurile, mai ales umane – nu cresc direct proporțional. Plecând de la realitatea și de la trista situație că în prezent integrarea elevilor cu CES se reduce, de cele mai multe ori, la completarea unor hârtii, am ajuns la cazul Vasile Adamescu. Scriam data trecută, pe scurt, cum a ajuns acesta să beneficieze de profesori excepționali care s-au ocupat îndeaproape de evoluția lui.

În detaliu, situația a fost următoarea. Vasile Adamescu s-a născut în 5 septembrie 1944, în comuna Borcea (Cocargeaua), din județul Călărași, într-o familie modestă de țărani. Mama acestuia se stinge din viață când el are un an și jumătate. La începutul anului 1946, când tatăl lui Vasile Adamescu se află pe front, mama cade în Dunărea înghețată – unde se dusese după apă – și, nefiind tratată, răcește puternic și moare. De Vasile Adamescu și de fratele acestuia, Ionică, mai mare cu doi ani, se va ocupa bunica Stanca.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro%20

De un accident stupid, dar cu urmări grave, are parte și copilul cel mic al familiei. La aproximativ doi ani după moartea mamei, copilul rămâne într-o zi de toamnă în grija unei mătuși, fiindcă toată familia pleacă la muncile câmpului. Copilul fuge din curtea mătușii, se duce acasă și adoarme pe prispa casei, ușile camerelor fiind încuiate. Ploaia rece care îl prinsese îl îmbolnăvește și pe el, dar tatăl și bunica nu dau importanță bolii. Este dus la medic mult prea târziu, iar atunci primește diagnosticul de meningită. Treptat, copilul își pierde auzul și văzul. Este consultat de mai mulți specialiști, dar toți confirmă că pierderile celor două simțuri sunt totale și irevesibile.

Membrii familiei nu știu cum să comunice cu băiatul care uită repede și puținele cuvinte pe care le învățase înainte să se îmbolnăvească. Vasile Adamescu povestește în cartea sa autobiografică Înfruntând viața (2012) că fratele Ionică i-a fost de mare ajutor, fiindcă l-a învățat câteva semne elementare prin care să arate că îi este foame și sete. Tatăl se recăsătorește. Din păcate, se stinge și cea de-a doua soție. În timpul celei de-a doua căsnicii vine pe lume Olga, dată ulterior spre adopție unor învățători. În 1951, tatăl se căsătorește pentru a treia oară. Ioana va fi sora cea mai mare a lui Vasilică, pe care acesta o legăna în albia de spălat rufe. Au urmat alți doi frați și alte două surori.

De Vasile și de Ionică a avut grijă bunica Stanca, însă, din păcate, aceasta nu știa cum să se comporte cu nepotul său suferind. Vasile Adamescu rememorează momentele când mergea desculț prin curte (neavând încălțăminte), mai mult ca animalele, postura sa modificându-se considerabil.

Micul băiat pipăia absolut tot ce îi ieșea în cale și simțea, cel mult, vibrațiile unor activități sau bătăile inimilor unor viețuitoare. Relatările lui Vasile Adamescu din cartea Înfruntând viața sunt o împletitură impresionantă. O împletitură în trei. Din simplitatea relatării, din realismul descrierii și din exprimarea bucuriei pentru orice lucru descoperit – „intuit“ spune Adamescu – se naște arhitectura simplă a unei biografii complexe. – integral pe romanialiterara.com.

libris.ro
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Lasă un răspuns

Next Post

Din Belgia până în Canada, eutanasia pune în lumină o profundă criză existențială

lun sept. 23 , 2024
Moartea nu ar trebui oferită nimănui drept soluție pentru suferință În 2002, Belgia și Țările de Jos au fost primele care au legalizat eutanasia. Ulterior, și alte țări le-au urmat exemplul, iar multe altele analizează această posibilitate. Fie că o numim „eutanasie”, „sinucidere asistată”, „asistență medicală pentru inducerea decesului” – […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News