Site icon

12 Octombrie 2024 – Romfilatelia a lansat o serie de timbre intitulată “ORADEA – 900 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÔ

12 Octombrie 2024 - Romfilatelia a lansat o serie de timbre intitulată "ORADEA – 900 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÃ"

12 Octombrie 2024 - Romfilatelia a lansat o serie de timbre intitulată "ORADEA – 900 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÃ"

La 12 octombrie 1113 este menționată documentar pentru prima dată în istorie localitatea Oradea, cu numele latinesc de Varadinum. Numele Varadinum apare într-o diplomă a abației benedictine Zoborhegyi, în care apare de asemenea și numele episcopului Sixtus Varadiensis și al comitelui Saul de Bychar.

Chiar în ziua când s-au împlinit 900 de ani de atestare documentară pentru orașul Oradea, Romfilatelia a lansat o serie de timbre intitulată “ORADEA – 900 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÔ.

“Atestatã în vechile documente istorice la anul 1113, Oradea este o aşezare ridicatã într-o zonã transilvanã, care a început sã fie populatã încã din perioada neoliticului.
Vestigiile arheologice descoperite şi autentificate de cãtre specialişti pe teritoriul actualului oraş reconstituie imaginile unor aşezãri şi necropole aparţinând perioadei neolitice, epocii bronzului, primei vârste a fierului, precum şi dacilor liberi.
Prezenţa şi existenţa stabilã în zona Oradei a populaţiei autohtone este menţionatã şi în scrierile notarului Anonymus al regelui ungar Béla al III-lea, care în cronica sa „Gesta Hungarorum” prezintã informaţii preţioase privind existenţa unei formaţiuni politico-statale sub conducerea lui Menumorut, cel care a opus o puternicã rezistenţã invaziei maghiare. Trebuie precizat cã cetatea Biharia, centrul de putere al lui Menumorut, se afla la 12 km distanţã de Oradea.”, se arată pe site-ul Romfilatelia

Foto: captură Facebook / Romfilatelia

“Ziua Oraşului Oradea

Sărbătorită din 1992, marchează două evenimente majore din istoria aşezării de pe Crişul Repede: 12 octombrie 1918 – semnarea Declaraţiei de Independenţă a Românilor din Transilvania, în casa dr. Aurel Lazăr și 12 octombrie 1944 – ziua eliberării Oradei de sub ocupaţia horthystă, cu numai câteva zile înainte de eliberarea de către armatele române a ultimului oraş românesc, Carei.”, mai scrie pe facebook Romfilatelia

libris.ro
Exit mobile version