Pe locurile unde la 1476 au căzut mii de viteji moldoveni într-o crâncenă bătălie cu turcii, voievodul Ștefan cel Mare a construit la 20 de ani distanță, în anul 1496, o mănăstire întru pomenirea oștenilor moldoveni căzuți în acea luptă. Este vorba de Bătălia de la Valea Albă sau de la Războieni, în care o forță militară minusculă a Moldovei, Oastea Mică, a încercat să țină piept unor dușmani de zece ori mai numeroși.
La 28 Octombrie 1897, la inițiativa istoricului V. A. Urechia, membru al Academiei Române și vicepreședinte al Senatului, s-a ridicat în comuna Războieni din județul Neamț, un monument în amintirea luptei de la Valea Albă din 26 iulie 1476. Au contribuit la construcția acestui monument și ofițerii români din Regimentul 15 „Războieni”, iar sarcina realizării monumentului a căzut în responsabilitatea sculptorului alsacian Weisenberger.
Foto: Facebook / Comuna Războieni
Monumentul este format dintr-o coloană de granit pe care stă așezat un vultur de bronz ce sfâșie cu ghearele sale un drapel de luptă turcesc iar mai jos se află două basoreliefuri, unul în formă de medalion reprezentând chipul domnitorului Ștefan cel Mare, celălalt reprezentând lupta de la Războieni.
În anul 1967 și anul 1985, monumentul a fost restaurat. Pe placa montată în anu 1985 stau scrise următoarele rânduri:
“Acest monument a fost ridicat de către Regimentul 15 Războieni la 20 octombrie 1897 în amintirea luptelor de la Valea Albă. Renovat în 1985.”
Pe o altă placă stă scris un citat din Mihail Sadoveanu:
“Aici s-a dat cea mai crâncenă bătălie din veacurile Moldovei” (Mihail Sadoveanu)
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro) Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.