30 Octombrie 1724 - A început construcția Bisericii Stavropoleos din București, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă
La data de 30 Octombrie 1724 a început construcția Bisericii Stavropoleos din București, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă.
„Biserica Stavropoleos este o biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc, în centrul orașului București. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”.”
În anul 1724, în timpul domniei fanariote a domnitorului Nicolae Mavrocordat (n.r. născut la Constantinopol / Istanbul), arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir, a inițiat construirea unei biserici și mănăstiri în curtea hanului său. Ales în anul 1726 mitropolit al Stavropolei și exarh al Cariei, arhimandritul Ioanichie Stratonikeas va oferi numele Stavropoleos pentru mănăstirea și biserica pe care o construiește. Stavropoleos (n.r. Stauropolis, orașul crucii) este de fapt numele bizantin al vechiului oraș din Aphrodisias din regiunea Caria, Asia Mica (n.r. acum pe teritoriul Turciei).
În secolul XIX au fost demolate hanul și anexele mănăstirii, asfel că azi în București se mai poate vedea doar biserica Stavropoleos în cadrul unui amestec de clădiri moderne și înalte în totală contradicție cu stitul arhitectonic al bisericii.
La 26 martie 2008 s-a reînființat Mănăstirea Stavropoleos ca mănăstire de maici cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și Sf. Iustin Martirul și Filosoful, iar pe 4 iunie 2012 a fost resfințită biserica Mănăstirii Stavropoleos.
Vorbim de zeci de ani despre depolitizarea sistemului de educație și nu avem nici un…
Din când în când mai descoperim și mici minuni în România. DA, există și maghiari…
Valeriu Munteanu, deputat AUR: "Fântâna Albă este Katyn-ul românesc. Nu vom uita" Astăzi, la împlinirea…
Miile de români sătmăreni care sunt scriptic beneficiari ai Legii 154/2021 au avut un licăr…
Jurnalismul românesc în Transilvania se confrunta la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX cu…
De o bucată de vreme ne-am gândit să vă recomandăm o serie de cărți care…
Leave a Comment