Bulgaria

5 Ianuarie 1917 –  Ocuparea de către trupele germano-bulgare a orașului Brăila

Retragerea totală a rușilor de la Brăila sub presiunea artileriei germane care lovea de pe malul opus orașul, a permis trupelor germane la 5 ianuarie 1917 să intre în Brăila și să ocupe orașul. Trupele române au sucombat sub atacurile în cascadă ale germanilor, austro-ungarilor și bulgarilor. Nesusținuți de ruși, românii nu au putut ține piept singuri împotriva valului coordonat de atacuri din partea armatelor Puterilor Centrale.

Culmea este că trupele germane erau atât de sigure că vor cuceri Brăila încât încă din decembrie 1916 își pregătiseră structura noului aparat administrativ al orașului sub controlul germanilor. Structurile și organigrama noului organism administrativ au fost realizate în perioada 3 noiembrie 1916 – 5 ianuarie 1917, deci erau atât de siguri că vor putea ocupa orașul încât și-au făcut planuri pentru administrarea lui.

5 Ianuarie 1917 –  Ocuparea de către trupele germano-bulgare a orașului Brăila

Virgiliu N. Drăghiceanu scria următoarele despre această zi când germanii au ocupat Brăila:

„Iau Brăila la 5 ianuarie 1917, Hamburgul României cum îl numesc ei, extaziați de frumusețea oraşului, mulțimea docurilor, silozurilor şi hambarelor de grâne”

Ziarele militare de propagandă germană vorbeau cu satisfacție de intrarea trupelor germane la 5 ianuarie 1917 și de lașitatea trupelor ruse care nici măcar nu schițat nici măcar vreo clipă vreun efort de a-și apăra pozițiile și de a lansa o contraofensivă la atacurile germanilor.

Raportul armatei germane de la 5 ianuarie 1917 spunea că la sud și sud vest de Latinu trupele austro-ungare și germane au rupt linia inamicului și că au fost luați 1400 de prizonieri.

”Gurgueți și Romanul sunt greu de cucerit. Au fost capturați 1400 de prizonieri și 6 tunuri. La sud de râul Buzău, capul de pod spre Brăila a fost cucerit de forțele germane și austro-ungare.”

A urmat o campanie de jaf a orașului din partea soldaților bulgari care jefuiau aproape tot ce le cădea în mână, inclusiv de prin casele oamenilor, în vreme ce germanii erau preocupați să ocupe instituțiile oficiale și să organizeze noua administrație de ocupație a orașului. Liderii militari ai forțelor germane au inspectat docurile, silozurile și hambarele orașului, făcând note riguroase de inventar cu toată captura, în cadrul unei operațiuni ample de jaf organizat. S-au făcut poze de propagandă cu materialul de război capturat, poze care urmau să fie publicate în ziarele militare de propagandă germană.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

11 ore ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

16 ore ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

21 de ore ago

9 Iulie 1907 – Era doar o femeie simplă, cu panglică-n păr. Dar era destul ca să cutremure frica imperiului

Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…

2 zile ago

9 Iulie 1910 – Prigonirea tricolorului românesc la Orăștie de către jandarmii unguri

Ceea ce s-a petrecut la Orăștie, în 9 iulie 1910, este un exemplu grăitor al…

2 zile ago