6 Ianuarie 1897 – Patriciu Drăgălină, director de școală, condamnat de unguri pentru că a scris despre  Măcelul din Mehadia

La 6 ianuarie 1897 are loc  Procesul de presă al „Dreptății” (n.r. ziar istoric), judecat la 6/18 ian. 1897 (La Curtea cu jurați din Timișoara). Acuzatul era Patriciu Drăgălină, directorul preparandiei (școalei normale) românești din Caransebeș (n.r. era  Institutul pedagogic diecezan din Caransebeş). Substratul acuzației îl reprezenta o corespondență publicată în „Dreptatea” despre Măcelul din Mehadia și în care Patriciu Drăgălină, autorul corespondenței, blamează purtarea administrației.

Prin corespondență s-a simțit atins funcționarul comitatens Sulyok Arpád și a cerut urmărirea autorului pentru calomnie și ofensă. A fost condamnat la 1 zi arest și 20 florini amendă. Cererea de nulitate i-a fost respinsă (jurații nu sunt indicați cu numele).

6 Ianuarie 1897 - Patriciu Drăgălină, director de școală, condamnat de unguri pentru că a scris despre  Măcelul din Mehadia
6 Ianuarie 1897 – Patriciu Drăgălină, director de școală, condamnat de unguri pentru că a scris despre  Măcelul din Mehadia

Măcelul de la Mehadia

Ce se întâmplase de fapt la Mehadia, o mică localitate din Caraș-Severin? Jandarmii unguri deschiseseră focul în plin împușcând peste 30 de român și arestând alți 15 doar pentru că adunările de români nu erau permise. Era epoca în care dacă mai mult de trei români stăteau de vorbă intrau sub atenția și opresiunea jandarmilor unguri.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Măcelul din Mehadia (n.r. în scrierile epocii Măcelul din Mehadiea) se referă la un evenimentul din anul 1896 petrecut la Mehadia, în cursul căruia jandarmii unguri au împușcat peste 30 de români. Ziarul “Foaia Poporului” numărul 27 din data de 30 Iunie (12 Iulie) 1896 relatează sălbăticia acestui incident:

“La Mehadiea mai bine de treizeci de Români au fost împuşcaţi de gendarmi.Parte din ei au murit, parte sunt pe patul de moarte, parte zac în suferinţe crude, schilodiţi şi nenorociţi pe toată viaţa. Alţi cincisprezece capi de familie au fost prinşi, puşi în lanţuri grele şi răpiţi din sinul familiilor, pentru a fi osândiţi la temniţă. O jale şi o miserie cu neputinţă de descris s’a abătut peste întreaga comună. Cei morţi lasă după ei veduve şi orfani. Cei răniţi, au nevoe de îngrijiri. Toţi sunt în prada celei mai sfâşietoare minerii şi celei mai negre desperări, — mai reu ca după un foc distrugător, mai reu ca după o inundare. Oricare ar ti fost greşeala lor stăpânirea avea destule mijloace umanitare, spre a înlătura versarea de sânge; dar n-a făcut o, şi n a făcut-o pentru-că nefericiţii erau — ROMÂNI!Pe lângă sângeroasa cruzime, revoltătoare nedreptate! Facem deci călduros apel la inimile milostive, se vină în ajutor familiilor celor ucişi la Mehadia şi răniţilor, cari nu mai pot munci şi nu-’si mai pot agonisi zilnica hrană. „Tribuna” deschide o listă de subscripţie şi va publica numele generoşilor dăruitori cu sumele ce vor subscrie. Să ne facem cu toţii, după puteri, în această îm pregiurare, datoria de Români, de creştini, de oameni. Orice sumă va fi binevenită şi va alina durerile, si va alunga foamea, si va cruţa poate chiar viaţa unor fraţi ai noştri, atât de greu încercaţi.” (Tribuna)”

Patriciu Drăgălină, profesor, pedagog, istoric și om politic, militant pentru drepturile identitare și culturale ale românilor din Banat

Patriciu Drăgălină (n. 1849, Borlova, Caraş-Severin – d. noiembrie 1917, Caransebeş) a fost profesor, pedagog, istoric, om politic, membru al Partidului Naţional Român din Banat, membru ASTRA. A fost implicat în lupta antimaghiară, militând pentru drepturile civice, identitare, sociale, culturale și naționale ale românilor din Banat. Tatăl său era preotul satului, frate cu tatăl generalului Ion Dragalina, Alexandru Dragalina.

În anul 1900, la Adunarea Generală ASTRA de la Băile Herculane, profesorul Patriciu Drăgălina rostește o expunere intitulată “Câteva pagini din suferințele românilor bănățeni”, afirmând că “mai adaug că subcomandanții ostășimei austriece au fost mai destoinici în executarea românilor, decât în arta războiului și înfruntarea inamicilor creștinătății” relatând evenimentele dintre anii 1736 – 1739, respectiv războaiele turco-austriece, în cadrul cărora austriecii au folosit românii pe post de carne de tun, sau i-au executat pentru neputințele armatei austriece de a câștiga luptele cu turcii.

Patriciu Drăgălina a colaborat și publicat articole în “Foaia Diecezană” şi în revista “Familia” de la Oradea, în ziarul “Dreptatea”, a editat manualul “Geografia” (1892) şi “Metodica predării geografiei”, Lugoj, 1895, a publicat „Istoria Banatului Severin”, scrisă între anii 1899-1902 şi tipărită în trei volume la Tipografia Diecezană Caransebeş.

Prin activitatea sa publicistică dar și cea pedagogică, Patriciu Drăgălina a ajuns să deranjeze orânduirea străină din Banat și să sufere din cauza opresiunii maghiare.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Cum a devenit Gorjul capturat de PSD, un exemplu negativ politic, economic și social. Efectele unei conduceri monopolizate!

lun ian. 6 , 2025
Sub conducerea PSD, Gorjul a parcurs un drum marcat de stagnare și depopulare. Multe dintre satele și orașele care altă dată prosperau s-au transformat în comunități fantomă, iar acest fenomen a fost accentuat de migrarea tinerilor către orașe mai mari sau către străinătate în căutarea unor oportunități mai bune. Gorjul […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News