Cluj-NAPOCA

Cum pot dormi liniștiți noaptea cei de la Academia Română știind că Eminescu este batjocorit la Cluj?

A trecut și Ziua Culturii Naționale și totodată ziua de naștere a marelui poet național Mihai Eminescu. Au fost foarte multe manifestări în țară prin multe județe dedicate împlinirii a 175 de ani de la nașterea luceafărului poeziei românești, poetul Mihai Eminescu.

Nu poate decât să ne bucure faptul că în acest an am văzut o mobilizare imensă și voință patriotică de a-l cinsti așa cum se cuvine. Încă nu știm dacă e din cauza schimbării paradigmei la nivel mondial, a trendului suveranist, însă vrem să credem că toate manifestările au pornit din suflet și din aprecierea pentru opera și pentru ceea ce a reprezentat ca om, ca poet, jurnalist și scriitor, Mihai Eminescu.

În anul 2025, declarat anul Mihai Eminescu, Clujul este rușinea României!, Foto: Facebook / Cristi Cristescu, Buletin de Carei

Un singur lucru a umbrit puțin toate aceste manifestări care s-au desfășurat la nivel național, într-un număr vizibil mai mare ca oricând, manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale în România și zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu: situația statuii lui Eminescu din fața Teatrului Național din Cluj-Napoca. După niște așa zise „restaurări” heirupiste prin Cluj-Napoca, unele dictate de proiectele unui pierde vară numit arhitect, de origine maghiară, premiat de către Budapesta pentru servicii aduse Ungariei, mai multe statui și monumente românești au avut de suferit. Bustul lui Emil Racoviță ajunsese lângă WC-ul unui liceu fără să se știe dacă va mai fi amplasat vreodată pe vechiul lui plasament, statuile lui Iuliu Maniu, Lucian Blaga, Școala Ardeleană și Mihai Eminescu scoase de pe plasamentul lor și atunci când au fost repuse au fost amplasate în bătaie de joc, fără soclurile lor, fără postament, fără semnătura olografă la statuia lui Mihai Eminescu și fără plăcile pe care scria numele lor și anii între care au trăit.

În aceeași perioadă au fost ridicate în Cluj-Napoca niște statui pentru personalități maghiare, care însă au fost puse în valoare cu mult respect, cu socluri, plăci cu numele personalităților maghiare, totul ca la carte. Mai mult, statuile respective au beneficiat și de amplasarea în niște zone foarte bune ale orașului, cu vizibilitate și vad bun, numai bune de pus în valoare.

Partea unde avem de a face cu o adevărată bătaie de joc vine la statuia lui Mihai Eminescu, unde statuia a fost lăsată mai multe luni de zile fără vreo plăcuță cu numele său, iar când în cele din urmă autoritățile din primărie au pus o placă la protestele opiniei publice cu numele lui Eminescu, au pus în bătaie de joc o chinezărie din acelea ieftine folosite pentru birouri, deci o placă pentru interior. De fapt singurul protest a fost făcut în fața statuii de către două persoane: jurnalista Daniela Ciută de la Buletin de Carei și actorul Emanuel Petran, de la Teatrul Național din Cluj.

(VIDEO) Actorii clujeni trag semnale de alarmă împotriva trădării culturii naționale din partea unui primar care se dovedește pe zi ce trece tot mai antiromân

Normal, din cauza vremii placa s-a deteriorat foarte rapid, astfel că astăzi este atât de oxidată încât nu se mai vede numele pe placă, iar metalul plăcii arată de parcă ar fi fost adus de la un centru de reciclare.

Situația aceasta persistă așa cum v-am spus deja de prea multă vreme și nu există deloc semne că s-ar schimba lucrurile cu ceva. Asta nu a împiedicat cortegiul epigonilor de la PNL în frunte cu primarul Emil Boc să-și facă apariția la statuia lui Eminescu prefăcându-le că le pasă de Eminescu și de Ziua Culturii Naționale! Pe noi nu ne-au convins! Nu atâta vreme cât nu-i arată respectul cuvenit lui Eminescu, însă și-l arată pentru statuile personalităților maghiare!

Deci, cum pot dormi liniștiți noaptea cei de la Academia Română știind că Eminescu este batjocorit la Cluj?

Kitschuri marca Emil Boc la statuile lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga. Niciun comunicat oficial din partea Primăriei
(VIDEO) În toată țara românii cer repunerea înapoi în drepturi a statuilor românești
Cum să cuteze nemernicii la Cluj să ridice mâna împotriva lui Eminescu?
Actorul clujean Emanuel Petran: „Domnule Boc, cel care ucideți cultura românească și prin asta, memoria și identitatea noastră, a românilor!”
La Cluj-Napoca se petrec adevărate crime împotriva patrimoniului cultural: o plăcuță kitschioasă, o „chinezărie”, în locul semnăturii olografe a lui Mihai Eminescu!, Foto: cluj24.ro
Statuile lui Eminescu și Blaga lăsate de Boc fără soclu și plăcile cu numele lor iscă un scandal mai mare decât Untold: „Am trecut pe acolo și parcă sunt doi anonimi care sunt pe cale să ia un taxi, doi străini”
(VIDEO) Actorii clujeni trag semnale de alarmă împotriva trădării culturii naționale din partea unui primar care se dovedește pe zi ce trece tot mai antiromân

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Valeriu Munteanu, deputat AUR: „Fântâna Albă este Katyn-ul românesc. Nu vom uita”

Valeriu Munteanu, deputat AUR: "Fântâna Albă este Katyn-ul românesc. Nu vom uita" Astăzi, la împlinirea…

10 ore ago

Deputatul Govor Mircea sau imaginea ipocriziei, a promisiunilor neonorate

Miile de români sătmăreni care sunt  scriptic beneficiari ai Legii 154/2021 au avut un licăr…

o zi ago

30 Martie 1903: Jurnalistul român Gheorghe Mohan este osândit la 1 lună temniță și 500 coroane amendă pentru articolul „COARDA SE ÎNTINDE”

Jurnalismul românesc în Transilvania se confrunta la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX cu…

2 zile ago

Invitație la lectură: „Procesul Ceaușescu. Un simulacru”

De o bucată de vreme ne-am gândit să vă recomandăm o serie de cărți care…

4 zile ago

eMAG în 2025: Totul despre comenzi, livrări, retururi și suport

eMAG a devenit, pentru mulți români, sinonim cu „shopping online”. Cu milioane de produse, oferte…

5 zile ago

Invitație la lectură: Ferma animalelor, o distopie care reflectă ceea ce trăim acum în România

Invitație la lectură: Ferma animalelor, o nuvelă distopică, care reflectă ceea ce trăim acum în…

o săptămână ago