„În cursul dimineţii de 25 ianuarie Muzeul Naţional de Istorie a României şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia „Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Naţional de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez. Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autorităţile au informat că un număr de exponate din expoziţie au fost furate de făptuitori încă neidentificaţi. Investigaţia şi inventarul pieselor sunt în desfăşurare”, informează Ministerul Afacerilor Externe.
După primele informații oferite de autorități a venit și bomba acestui subiect. Au fost furate: Coiful de aur de la Coţofeneşti şi cele trei brăţări dacice de aur expuse.
Cine va trebui să răspundă conform legii pentru cele întâmplate?
Conform Legii Nr. 182 din 25 octombrie 2000, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, Art. 34, alin. (1) și (4), organizatorul expoziției trebuie să răspundă pentru integritatea bunurilor expuse, luând toate măsurile necesare pentru înlăturarea oricărui risc. Deasemenea trebuie să se precizeze cum a dat avizul Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor și cum a aprobat Ministerul Culturii organizarea unei expoziții cu sute de piese de categoria Tezaur, într-un orășel din Nordul Olandei.
Pentru conformitate, redăm cele două aliniate ale Art. 34 din Legea privind protejarea patrimoniului cultural național mobil:
Art. 34
(1) Pentru organizarea unor expoziţii sau realizarea unor proiecte culturale instituţiile publice pot împrumuta, după caz, unor instituţii publice sau persoane juridice de drept privat din ţară, în condiţiile dreptului comun, bunuri culturale mobile clasate pe care le deţin în administrare, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor şi cu aprobarea Ministerului Culturii.
(4) Organizatorul expoziţiei sau iniţiatorul/autorul proiectului cultural răspunde civil, material, disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, de integritatea bunurilor expuse, luând toate măsurile necesare pentru înlăturarea oricărui risc, în condiţii de securitate, de conservare, de asigurare şi de stabilire a cotelor valorice respective.
„M-am aflat ieri într-unul dintre cele mai vechi şi mai prestigioase muzee olandeze, Drents Museum, din oraşul Assen, care şi-a deschis porţile, cu generozitate, pentru un extraordinar tezaur românesc – expoziţia „Dacia! Rijk van goud en zilver” / „Dacia! Regatul aurului şi argintului”. Este un eveniment de înaltă ţinută, prin care comori arheologice româneşti de origine geto-dacică ajung să fie cunoscute publicului olandez. (…) Dacia a fost într-adevăr un regat al aurului şi argintului, lăsându-ne o moştenire culturală impresionantă, pe care România e dornică să o împărtăşească Europei şi lumii. Salut prin urmare această frumoasă dovadă a dialogului intercultural dintre România şi Ţările de Jos prin intermediul artei antice de pe teritoriul ţării noastre”, scria Raluca Turcan, după deschiderea expoziției pe pagina sa de Facebook.
Conform Legii Nr. 182/2000, organizatorul expoziției are o responsabilitate clară în ceea ce privește integritatea bunurilor expuse. Acest incident va necesita o evaluare detaliată a măsurilor de securitate implementate de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul din Assen. Este esențial să fie clarificat modul în care au fost stabilite aceste măsuri de securitate și cine va fi responsabil pentru posibilele neglijențe.
Furtul Coifului de aur de la Coțofenești și brățărilor dacice de aur reprezintă nu doar o pierdere materială, ci și o pierdere culturală enormă. Aceste obiecte nu sunt doar artefacte, ci simboluri ale identității și istoricului național românesc. Menținerea transparenței în desfășurarea investigației și în ceea ce privește măsurile de prevenire în viitor va fi crucială pentru a păstra încrederea publicului în instituțiile de cultură. Este necesară o reacție promptă și eficientă din partea autorităților pentru a asigura securitatea bunurilor de patrimoniu și a preveni astfel de evenimente pe viitor.
prof. drd. Andrei Popete Pătrașcu
Pentru o presă independentă, fără cenzură, sprijiniți-ne cu o donație. Vă mulțumim!
MAGAZIN CRITIC – ziar online cultural-religios. NIHIL SINE DEO
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri