Glasul Moldovei – amintiri din trecut

Glasul Moldovei - amintiri din trecut

Glasul Moldovei era in anul 1918 ziarul care mobiliza romanii din Bucovina sa se uneasca si sa formeze cu adevarat ceea ce toti cunoastem acum drept Romania Mare:

Mobilizati de ziarul Glasul Moldovei intelectualii romani au convocat in octombrie 1918 adunarea constituanta a Bucovinei care a ales un Consiliu National Roman in frunte cu Iancu Flondor.

Basarabia tarista nu a cunoscut o miscare culturala si nationala comparabila cu cele din Ardeal sau Bucovina, o elita locala capabila sa dea sens unei actiuni romanesti.Au existat desigur publicatii romanesti episodice ( “Basarabia”, “Glasul Moldovei”, “Cuvant moldovenesc”), conduse de intelectuali marcanti ai Basarabiei: Stefan Ciobanu, Ion Pelivan, Alexei Mateevici, Pantelimon Halippa, E. Gavrilita. Un lung proces de deznationalizare, instrumentat de puterea de la Petrograd, condusese la realitatea ca circa 90% din populatia romaneasca, preponderent rurala, era analfabeta. Inapoierea Basarabiei era traumatizanta pentru oamenii de cultura din Vechiul Regat care au trecut Prutul in acele zile. ( sursa, “Constantin Stere si unirea romanilor de la 1918″, Ovidiu Buruiana, Revista romana, anul XI, 2005)

Glasul Moldovei – amintiri din trecut

Glasul Moldovei ziar istoric pro unionist
Glasul Moldovei ziar istoric pro unionist

Cautand in arhive am gasit un anunt in Monitorul Oficial al Romaniei de pe data de 4 ianuarie 1936  in care era dat in urmarire Cosmacevschi Nicolas Justinian, un fost ziarist de la ziarul „Glasul Moldovei”:

 -In numele legii si a M. S. Regelui Carol al II-lea,
Noi, primul-procuror de pe langa tribunalul Balti,
In baza art. 193 din codul de procedura penala si art. 2 si 4 din legea majorarii cifrei amenzilor judecatoresti;
In temeiul sentintei penale cu Nr. 2021, a tribunalului Balti, sectia II, pronuntata in audienta de la 4 iunie 1935, prin care condamna pe Cosmacevschi Nicolas Justinian, major, fost ziarist la ziarul „Glasul Moldovei”, cu ultimul domiciliu cunoscut in Chisinau, str. I. C. Bratianu Nr. 42, la 200 lei amenda in folosul Casei Autonome C. F. R., pe care n-a achitat-o in termen de o luna de zile, urmeaza sa fie inchis la inchisoare corectionala pe termen de 4 zile, socotit a 50 de leu ziua, pentru ca a comis faptul de contraventie, prevazut si pedespsit de art. 23 din legea C.F.R. ,bani pe care ii poate achita si prezenta recipisa de plata la mandat.
Cerem ca orice agent al fortei publice sa aresteze si sa conduca pe susnumitul la temnita din orasul Balti, unde are sa stea timp de 4 zile, daca nu va plati amenda de 200 de lei.
Mandam si ordonam directorului acestei inchisori a primi si retine pe susnumitul la zisul penintenciar pe tot timpul determinat mai sus, calculat de la incarcerare, cand la expirare il va libera de nu va fi detinut pentru alte cauze.
Cerem ca orice depozitar al fortei publice sa dea ajutor, la caz de necesitate, pentru executarea prezentului mandat.
Dat la 11 Octombrie 1935
Nr. 22.607 – Dos. Nr. 4.464/934

Glasul Moldovei
Glasul Moldovei
Strada Bucuresti, Chisinau [( Podol'skaia, Imperatora Nicolaia II (sec. XIX), Ion C. Brătianu (1918-1924), Bucureşti (1924-1944), apoi iarăşi Podol'skaia (1944-1970) şi până odinioară Iskra (1970-1990)]
Strada Bucuresti, Chisinau [( Podol’skaia, Imperatora Nicolaia II (sec. XIX), Ion C. Brătianu (1918-1924), Bucureşti (1924-1944), apoi iarăşi Podol’skaia (1944-1970) şi până odinioară Iskra (1970-1990)]
Strada I.C. Bratianu din Chisinau a existat intre anii (1918-1924), deci la momentul anului 1936 cand este dat acest anunt in Monitorul Oficial cred ca era de fapt vorba de strada Bucuresti (1924-1944) in al carei nume se schimbase intre timp fosta strada I.C. Bratianu dupa cum putem afla de pe blogul chisinaul.blogspot.ro

Str. Bucuresti. Este una dintre strazile centrale ale orasului, situata între Parcul Dendrariu si Piata Ovidiu, avand lungimea aproximativ de 3 km. A luat fiinta in prima jumatate a sec. al XlX-lea si a purtat in trecut mai multe denumiri: Podol’skaia, Imperatora Nicolaia II (sec. XIX), Ion C. Bratianu (1918-1924), Bucuresti (1924-1944), apoi iarasi Podol’skaia (1944-1970) si pana odinioara Iskra (1970-1990). Aici isi construiau case de obicei orasenii instariti: nobilii locali, functionarii de stat, negustorii. Pe aceasta strada au locuit mosierul N. Semigradov, pedagogul si lingvistul Iacob Hancu (Ghinculov; 1800-1870), notarul Pisarjevski, in familia caruia s-a nascut Lev Pisarjevski (1871-1938), chimist si fizician, academician, apoi, mai tarziu, si pictorul A. Plamadeala (1888-1940), artistul plastic Moisei Gamburd (1903-1954) s.a. Aici sunt amplasate acum ambasadele mai multor tari, sediile unor partide. La actuala denumire s-a revenit conform principiului traditional-istoric in urbonimia Chisinaului, Bucuresi fiind capitala Romaniei.

La o simpla cautare pe internet am putut descoperi ca acest nume inca mai este prezent si acum in Republica Moldova. Numele Mariei Cosmacevschi (Panait), nascuta la Chisinau in anul 1904, actrita, regizor si pedadog in Romania si in Republica Moldova este unul de notorietate. Dupa razboi, Maria Cosmacevschi(Cosmacevscaia), s-a stabilit la Pitesti, fiindt una dintre cele mai de frunte actrite ale teatrului din Chisinau din perioada interbelica. Printre discipolii se numara si actorul Eugeniu Ureche.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki. Amintiri din captivitate

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas

1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info