Franta

25 iulie 1857 – Compromisul franco-britanic care a pregătit nașterea României moderne

Într-un context european tensionat, marcat de rivalități imperiale și de aspirațiile naționale ale popoarelor aflate sub dominații străine, ziua de 25 iulie 1857 marchează un moment de cotitură în istoria formării statului român modern.

În acea zi, a avut loc o înțelegere decisivă între două mari puteri ale vremii, Franța lui Napoleon al III-lea și Marea Britanie, condusă de regina Victoria. Întâlnirea dintre cei doi suverani a avut în centru problema Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, aflate atunci sub suzeranitate otomană și protectorat rusesc, dar profund influențate de interesele marilor imperii occidentale.

La acea vreme, ideea unirii Principatelor prindea contur în conștiința națională românească, susținută de elitele pașoptiste și consolidată prin adunările ad-hoc convocate în ambele țări. Cu toate acestea, planul unirii era încă sub amenințarea marilor jocuri diplomatice.

Marea Britanie, temătoare de o eventuală influență franceză prea mare în regiune, se opunea unei uniri sub un principe străin, idee susținută de Franța. Compromisul din 25 iulie / 6 august 1857 a schimbat radical cursul evenimentelor: Londra a acceptat anularea alegerilor falsificate din Moldova, permițând organizarea unui nou scrutin sub supraveghere internațională, iar Parisul a renunțat la impunerea unui principe străin.

Prin acest acord, marile puteri au ajuns la un echilibru de influență, care a deschis calea pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în 1859 și pentru înfăptuirea Unirii Principatelor. Astfel, ziua de 25 iulie rămâne un reper simbolic în istoria diplomației românești, marcând momentul în care visul unirii a devenit posibil în ochii Europei.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

24 Iulie 1772 – Știați că Moldova și Țara Românească au cerut unirea lor încă din anul 1772?

24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…

o zi ago

24 iulie 1849 – „Proiectul de pacificare” de la Seghedin – Prima apariție oficială a numelui „România” într-un document istoric

La confluența marilor frământări revoluționare ale anului 1848-1849, în mijlocul unei Europe zbuciumate de idealuri…

o zi ago

24 Iulie 1849 – Armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă de moții lui Avram Iancu la Roșia Montană

La 24 iulie 1849 armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă la Roșia Montană.…

o zi ago

23 Iulie 1859 – A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu”

La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…

2 zile ago

21 Iulie 1551 – Ziua când ungurii, prin Ioan Sigismund Zapolya, cedează stăpânirea Transilvaniei lui Ferdinand de Habsburg

Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…

4 zile ago

20 Iulie 1896 – A apărut ziarul „Liga ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski

Pe 1896 a apărut ziarul „Liga ortodoxă", sub conducerea lui Alexandru Macedonski. Ziarul „Liga Ortodoxă”,…

5 zile ago