Miercuri, 7 august 2019, la Cluj-Napoca a fost inaugurată statuia generalului Gheorghe Mărdărescu, comandantul corpului de Armată Transilvania care intra pe 4 August 1919 în Budapesta, punând capăt regimului bolșevic al lui Béla Kun și amenințării bolșevice asupra Europei Centrale și de Sud Est.
Ceremonia de dezvelire a statuii a fost organizată pe 7 august 2019, de la ora 11:00, de către Camera de Comerț și Industrie a României, cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Cluj și al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
Pentru acțiunea militară contra regimului bolșevic al lui Béla Kun, generalul Gheorghe Mărdărescu a fost decorat de Regele Ferdinand și Regina Maria cu Ordinul militar Mihai Viteazul clasa a III-a.
În numărul 82 al ziarului Românul apărut la Arad pe data de 9 august 1919, erau dezvăluite condițiile impuse Ungariei de către comandatul armatelor române: destituirea noului ministru de război maghiar, precum și reducerea efectivelor de militari din armata Ungariei.
“Comandamentul armatelor române a impus următoarele condiţiuni de armistiţiu Ungariei:
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Deputatul PNL Daniel Gheorghe este deranjat de asaltul “agresiunii seculariste pe care o vedem tot mai des manifestată și în România” și spune că ia în calcul înființarea unei comisii parlamentare care să aibă în vedere libertatea religioasă, care să stopeze astfel de “șicane tipice noilor ideologii care încearcă să […]