Într-un vagon de tren, în pădurea Compiègne, în apropierea Parisului, se semna la 11 noiembrie 1918 armistițiul între Imperiul German și puterile Antantei, un armistițiu care a pus capăt Primului Război Mondial pe Frontul de Vest.
Odată cu semnarea armistițiului de la Compiègne între Puterile Antantei și Germania, încetează și ostilitățile, iar Germania recunoaște, între altele, caducitatea Tratatului de Pace de la București, fiind obligată să își retragă armata din România.

Deși se știa pe front despre posibilitatea încheierii unui armistițiu, ostilitățile pe câmpurile de luptă au continuat până în ultima clipă (n.r. armistițiul a intrat în vigoare la 11.11.1918, ora 11:00), înregistrându-se în ultima zi a Primului Război Mondial nu mai puțin de 10,944 de victime, dintre care 2,738 de morți.
Armistițiul semnat într-un vagon de tren în pădurea de la Compiègne a marcat simbolic încheierea Primului Război Mondial, un conflict la scară globală soldat cu peste 20 de milioane de morți (atât civili, cât și militari), 20 de milioane de răniți și peste 10 milioane de persoane dispărute.
- 4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice - 4 mai 2025
- MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare - 3 mai 2025
- Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României - 2 mai 2025