De ce tot ce are legătură cu Viena în istoria românilor, este de rău augur? “Acordul de la Viena”, semnat pe 28 ianuarie 1933

La 28 ianuarie 1933, într-o perioadă tulbure din punct de vedere economic și social, atât la nivelul României cât și la nivel mondial, guvernul condus de Alexandru Vaida-Voievod semnează, sub auspiciile Ligii Națiunilor, “Acordul de la Viena”, care asigura împrumuturile capitaliștilor străini, contractate în vederea „asanării economico-financiare a țării”, prin reducerea salariilor, concedierea a 30% dintre muncitori și funcționari, sporirea și încasarea regulată a impozitelor.

Paradoxul face ca până și criza economică din 1933 din România, să aibă legătură tot cu numele Vienei, “Acordul de la Viena” fiind actul care consemna niște măsuri de austeritate de o gravitate nemaintâlnită până atunci în economia tânărului stat român, și așa destul de încercat de-a lungul istoriei, încă de la înființarea sa.

 Greva de la Atelierele CFR Grivița,  16 februarie 1933
Greva de la Atelierele CFR Grivița, 16 februarie 1933

Măsurile nepopulare impuse de către Guvernul României după “Acordul de la Viena” au provocat nemulțumiri sociale atât de intense, încât anul 1933 a fost marcat de niște ample și violente mișcări și proteste antiguvernamentale care s-au soldat cu grave vărsări de sânge.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

De ce pomenim astăzi de “Acordul de la Viena”, semnat de guvernul condus de Alexandru Vaida-Voievod? Pentru că în final acest acord, cu măsuri draconice de austeritate împotriva românilor și comandate din exterior au dus în cele din urmă la demisia guvernului, Alexandru Vaida-Voievod nereușind să facă față problemelor cu care s-a confruntat țara noastră în acele timpuri deosebit de tulburi.

Dar evenimentele de atunci seamănă izbitor de mult cu cele de astăzi: mari împrumuturi făcute de pe piețele externe, condiționate de impunerea unor ample măsuri de austeritate precum reducerea drastică a salariilor, valuri masive de concedieri și creșterea exagerată a taxelor și impozitelor. Adică fix povestea Băsescu-Boc-PDL-FMI, reinițializată acum sub formula Iohannis-PNL/PDL-FMI?

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Atac furibund al progresiștilor globaliști împotriva lui Tudor Gheorghe: Tismăneanu, Caramitru și Funeriu dezlănțuiți!

mar ian. 28 , 2020
Pentru că a avut curajul să spună că românii au pierdut 30 de ani degeaba după lovitura de stat din decembrie 1989, și că UE nu-i chiar paradisul occidental visat de românii naivi și idealiști care ieșiseră să îmbrățișeze gloanțele pentru obținerea libertății, Tudor Gheorghe a fost asaltat de întreg […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News