In primavara anului 2007, ambasadorul Federaței Ruse din România a dorit să depună o coroana de flori la monumentul “Ostasșlui sovietic” din Iași, constatând astfel că statuia dispăruse, fapt pentru care a amenițat cu un conflict diplomatic. Monumentul ostașului sovietic a fost inaugurat dupa cel de-al doilea război mondial, fiind amplasat în Dealul Copou, iar din 1956 a fost introdus pe Lista monumentelor istorice. Începând din anul 1991, monumentul a fost mutat in cimitirul ieșean Eternitatea, pentru că mai apoi sa fie dezafectat în 1998 pentru lucrări de restaurare.
Scandal diplomatic la Iași. L-au topit pe “Ostașul sovietic” pentru a-i face statuie lui Mihai Viteazul
În anul 1998, la inițiativa Asociației Veteranilor de Război, filiala Iași, s-au demarat lucrările pentru realizarea unei statui a lui Mihai Viteazul, cu intenția de a inaugura monumentul într-un moment special, în luna mai a anului 2000, la aniversarea a 400 de ani de la prima Unire a Țărilor Române (27 mai 1600).
O bună parte din materia prima, bronzul necesar statuii, mai exact cel pentru turnarea calului si a picioarelor domnitorului, provine din monumentul ostasului sovietic, ce fusese demontat din cimitirul iesean Eternitatea in iulie 1998 pentru restaurare si predat catre SC Citadin Iasi. Pentru o perioada de trei ani de zile, statuia ostasului sovietic a zacut nesupravegheata in depozitele SC Citadin.
In acest timp, bronzul din statuie a inceput sa dispara bucata cu bucata, pana s-a ajuns la situatia in care primarul de la acel moment, Constantin Simirad, a semnat la 29 martie 2001 o dispozitie prin care resturile de bronz ramase din fostul monument al ostasului sovietic au fost donate Asociației Veteranilor de Razboi din Iasi, cu scopul de a fi topite si folosite pentru realizarea statuii lui Mihai Viteazaul. Asociatia Veteranilor de Razboi a primit, prin intermediul unui proces-verbal incheiat la 5 mai 2001 cu SC Citadin, o cantitate de 1.500 de kg de bronz provenit din resturile statuii ostasului sovietic.
Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul din Iasi a fost realizata de sculptorul Ioan Busdugan (1935-2000) si a fost amplasata pe Dealul Copoului, in zona Parcului Expozitiei, fiind dezvelita in anul 2002.
In aprilie 2007, ambasadorul Federatiei Ruse a adresat doua plangeri oficiale catre Administratia Prezidentiala si catre Ministerul Afacerilor Externe din Romania
In aprilie 2007, ambasadorul Federatiei Ruse a adresat doua plangeri oficiale catre Administratia Prezidentiala si catre Ministerul Afacerilor Externe din Romania, facand cunoscuta autoritatilor romane lipsa monumentului ostasului sovietic. Fostul primar al Iasului, Gheorghe Nichita, s-a intalnit cu ambasadorul rus pentru a gasi o solutie la aceasta problema, ajungandu-se intr-un final sa se accepte refacerea monumentului, de trista amintire pentru romani, din bani publici.
Potrivit lui Mihai Chirica, primarul interimar al Iasului, Primaria Iasi a alocat 700.000 de lei pentru refacerea acestui monument, pentru care sunt necesare aproximativ 8 tone de material pentru a fi refacuta statuia exact dupa schitele originale.
Glasul.info
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri