La 10 Octombrie 1916, aproximativ 250 de militari români sunt omorâţi cu focuri de mitralieră şi grenade de mână, în gara Bartolomeu din municipiul Braşov, de trupele germano-ungare. Evenimentul a fost supranumit “Tranșeea morții”.
La două zile după intrarea României în război, Brașovul este eliberat de către Armata Română. Aproximativ 250 de soldați români, care rămăseseră fără muniție, au fost uciși cu rafale de mitralieră de către trupele germano-ungare.
Astăzi, nu doar că monumentul nu mai arată în starea inițială și nu mai are toate piesele componente, nu doar că somnul eroilor a fost deranjat și mormintele lor profanate, dar au existat chiar și proiecte administrative de relocare a monumentului. De manifestări de cinstire și comemorare a acestor eroi care au avut o moarte cumplită nici nu poate fi vorba la Brașov. Doar cei mai în vârstă care au prins vremurile când erau duși când făceau școală de către profesorii lor la monument, își mai amintesc de când în când și lasă câte o floare, o lumânare sau aprind o candelă la acest monument. Administrația locală ignoră cu desăvârșire acești eroi și sacrificiul lor.
Poate cel mai șocant lucru despre această cumplită crimă de război este faptul că în Imperiul Austro-Ungar s-au tipărit o serie întreagă de cărți poștale distribuite în întreg imperiul, reprezetând fotografiile soldaților români măcelăriți în gara Bartolomeu din Brașov, deci o adevărată apologie a crimei săvârșite de trupele germano-ungare.

10 Octombrie 1916 – Masacrul din gara Bartolomeu din Brașov
În toamna lui 1920, un reprezentat al societății „Mormintele Eroilor” este trimis la Brașov pentru a se ocupa de îngroparea celor căzuți eroic. Atât comuniștii cât și noii comuniști de dupa 89 construiesc șosele peste mormintele eroilor (șoseaua care leaga Brașovul de Codlea). După anul 2000, un sens giratoriu a fost construit pe locul în care se aflaseră 18 morminte înainte.
Vezi și:
Rușine Primăriei USR Brașov! Masacrul din gara Bartolomeu nu a fost comemorat de nimeni!
https://www.facebook.com/reel/1537405437000693
https://www.facebook.com/reel/1537405437000693
- 4 Iulie 1848 – Românii din Munții Apuseni încep să se înarmeze, sub conducerea lui Avram Iancu - 4 iulie 2025
- 3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc - 3 iulie 2025
- 2 iulie 1888 – La Beiuș elevul Nicolae Borgovan, ajutat de câțiva intelectuali și meseriași români, rupse flamura ungurească de pe liceu, înlocuind-o cu tricolor românesc - 3 iulie 2025