Eveniment: 150 de ani de la nasterea, la Covasna, a primului Episcop al Armatei Romane: Justinian Teculescu

Justinian Teculescu – personalitate proeminenta a Covasnei (1865-1932)
1 noiembrie 1865 – In Covasna – Voinesti, s-a nascut Ioan Teculescu – numele de botez al Episcopului Justinian Teculescu. Parintii, mocanii oieri Matei Teaca si Paraschiva, nascuta Popica, sunt binecuvantati de Dumnezeu cu zece copii.
1872-1877 – Studiile la Scoala primara confesionala din localitatea natala.
1885 – Termina studiile Liceului „Andrei Saguna” din Brasov, luandu-si bacalaureatul.

Eveniment: 150 de ani de la nasterea, la Covasna, a primului Episcop al Armatei Romane: Justinian Teculescu

1885-1888 – Urmeaza cursurile Institutului Teologic-Pedagogic „Andreian” din Sibiu.
1888-1891 – Ioan Teculescu este invatator in comuna Rasnov – Brasov.
1891-1901 – Este preot in Rasnov – un deceniu de slujire cu daruire, in care pastorul „sufletul si-a pus pentru turma sa”.
1901-1922 – Protopop de Alba Iulia, Ioan Teculescu reuseste sa fie cel mai distins si cel mai activ dintre toti protopopii Mitropoliei Ardealului, precum si „unul dintre cei mai insufletiti luptatori si aparatori ai romanismului”.A dezvoltat o activitate exceptional de bogata si de vrednica pe taram bisericesc, scolar si national.
1902-1923 – O perioada lunga, protopopul Ioan Teculescu a fost presedintele Despartamantului Alba Iulia al Astrei, calitate in care desfasoara o bogata activitate culturala.
1918 – Protopopul Teculescu este ales presedinte al Consiliului National Local Alba ce a organizat Adunarea Nationala a romanilor de la 1 Decembrie 1918, care a proclamat Unirea Ardealului cu patria-mama. Infaptuirea Marii Uniri din 1918 a reprezentat si pentru protopopul Teculescu implinirea unui vis pentru care luptase mai bine de doua decenii cu armele sale pasnice.
18 martie 1923 – Este calugarit la Manastirea Hodos-Bodrog, sub numele de Justinian.
aprilie 1923 – decembrie 1924 – Episcop al Armatei Romane, va pastori doar 18 luni. Ca primul episcop al Armatei, Justinian Teculescu a intocmit Regulamentul de functionare a clerului militar, a organizat si prezidat primele examene pentru recrutarea preotilor militari. Muncind cu dragoste si cu simtul datoriei, a pus bazele organizarii noii institutii.
6 august 1923 – Episcopul Armatei Justinian pune piatra de temelie a Mausoleului de la Marasesti, alaturi de Mitropolitul Moldovei si Sucevei Pimen Georgescu, apoi organizeaza institutia Eroul Necunoscut (Soldatul Necunoscut) si aducerea ramasitelor pamantesti ale acestuia de la Marasesti la Bucuresti, precum si inhumarea lor in Parcul Carol, fapt ce a produs un emotionant efect in sufletele militarilor si in sufletul tarii.
20 decembrie 1924 – Episcopul Justinian Teculescu este investit, in Palatul Regal din Bucuresti, in functia de episcop al Cetatii Albe – Ismail.
16 iulie 1932 – Episcopul Justinian Teculescu trece la cele vesnice la Brasov, fiind inmormantat, langa parinti, in cimitirul bisericii din Voinesti – Covasna, asa cum si-a dorit.
Episcopul Justinian Teculescu face parte din pleiada ierarhilor nascuti pe meleagurile Eparhiei Covasnei si Harghitei, alaturi de alte doua mari personalitati ecleziastice, patriarhul Miron Cristea si mitropolitul Nicolae Colan, slujitor devotat al bisericii stramosesti, simbol al luptatorului pentru neam si pentru tara.

Sursa/Foto: Florentina Covasna

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
Eveniment: 150 de ani de la nasterea, la Covasna, a primului Episcop al Armatei Romane: Justinian Teculescu, foto: Fundatia Justinian Teculescu
Eveniment: 150 de ani de la nasterea, la Covasna, a primului Episcop al Armatei Romane: Justinian Teculescu, foto: Fundatia Justinian Teculescu
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Bogdan Diaconu: "Tradare la nivel inalt: Iohannis a anuntat ca Romania accepta cotele obligatorii de imigranti in ciuda atentatelor din Franta!"

mie nov. 18 , 2015
Presedintele Klaus Iohannis este acuzat de catre presedintele Partidului Romania Unita, deputatul Bogdan Diaconu, de inalta tradare, dupa ce a declarat ca Romania va accepta cotele obligatorii de imigranti in ciuda atentatelor din Franta. Dupa o incercare timida, sau mai probabil doar una de fatada, prin care autoritatile romane au […]
Romania se ofera sa primeasca 2000 de imigranti clandestini, foto: captura youtube

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News