fbpx

RSS

Iohannis tocmai a primit o mare …

Miercuri, 11 decembr…

Românii din jurul granițelor se …

Care sunt consecințe…

Monument al eroilor români din P…

Marți, 10 decembrie …

Moment de iluminare: „Ar fi o ma…

În urmă cu vreo două…

PROTEST al românilor pe pagina d…

PROTEST al românilor…

Știe tot mapamondul că Iohannis …

După ce de curând fo…

Suedia, curva care stă la masă c…

Tocmai din Suedia, ț…

A. Pavelescu: "Într-un stat norm…

"CĂTĂLIN PREDOIU, MI…

De ce știu ungurii o istorie fal…

Sigismund de Luxembu…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Eveniment: 150 de ani de la nasterea, la Covasna, a primului Episcop al Armatei Romane: Justinian Teculescu

Print Friendly, PDF & Email

Justinian Teculescu – personalitate proeminenta a Covasnei (1865-1932)
1 noiembrie 1865 – In Covasna – Voinesti, s-a nascut Ioan Teculescu – numele de botez al Episcopului Justinian Teculescu. Parintii, mocanii oieri Matei Teaca si Paraschiva, nascuta Popica, sunt binecuvantati de Dumnezeu cu zece copii.
1872-1877 – Studiile la Scoala primara confesionala din localitatea natala.
1885 – Termina studiile Liceului „Andrei Saguna” din Brasov, luandu-si bacalaureatul.

libris.ro

Eveniment: 150 de ani de la nasterea, la Covasna, a primului Episcop al Armatei Romane: Justinian Teculescu

1885-1888 – Urmeaza cursurile Institutului Teologic-Pedagogic „Andreian” din Sibiu.
1888-1891 – Ioan Teculescu este invatator in comuna Rasnov – Brasov.
1891-1901 – Este preot in Rasnov – un deceniu de slujire cu daruire, in care pastorul „sufletul si-a pus pentru turma sa”.
1901-1922 – Protopop de Alba Iulia, Ioan Teculescu reuseste sa fie cel mai distins si cel mai activ dintre toti protopopii Mitropoliei Ardealului, precum si „unul dintre cei mai insufletiti luptatori si aparatori ai romanismului”.A dezvoltat o activitate exceptional de bogata si de vrednica pe taram bisericesc, scolar si national.
1902-1923 – O perioada lunga, protopopul Ioan Teculescu a fost presedintele Despartamantului Alba Iulia al Astrei, calitate in care desfasoara o bogata activitate culturala.
1918 – Protopopul Teculescu este ales presedinte al Consiliului National Local Alba ce a organizat Adunarea Nationala a romanilor de la 1 Decembrie 1918, care a proclamat Unirea Ardealului cu patria-mama. Infaptuirea Marii Uniri din 1918 a reprezentat si pentru protopopul Teculescu implinirea unui vis pentru care luptase mai bine de doua decenii cu armele sale pasnice.
18 martie 1923 – Este calugarit la Manastirea Hodos-Bodrog, sub numele de Justinian.
aprilie 1923 – decembrie 1924 – Episcop al Armatei Romane, va pastori doar 18 luni. Ca primul episcop al Armatei, Justinian Teculescu a intocmit Regulamentul de functionare a clerului militar, a organizat si prezidat primele examene pentru recrutarea preotilor militari. Muncind cu dragoste si cu simtul datoriei, a pus bazele organizarii noii institutii.
6 august 1923 – Episcopul Armatei Justinian pune piatra de temelie a Mausoleului de la Marasesti, alaturi de Mitropolitul Moldovei si Sucevei Pimen Georgescu, apoi organizeaza institutia Eroul Necunoscut (Soldatul Necunoscut) si aducerea ramasitelor pamantesti ale acestuia de la Marasesti la Bucuresti, precum si inhumarea lor in Parcul Carol, fapt ce a produs un emotionant efect in sufletele militarilor si in sufletul tarii.
20 decembrie 1924 – Episcopul Justinian Teculescu este investit, in Palatul Regal din Bucuresti, in functia de episcop al Cetatii Albe – Ismail.
16 iulie 1932 – Episcopul Justinian Teculescu trece la cele vesnice la Brasov, fiind inmormantat, langa parinti, in cimitirul bisericii din Voinesti – Covasna, asa cum si-a dorit.
Episcopul Justinian Teculescu face parte din pleiada ierarhilor nascuti pe meleagurile Eparhiei Covasnei si Harghitei, alaturi de alte doua mari personalitati ecleziastice, patriarhul Miron Cristea si mitropolitul Nicolae Colan, slujitor devotat al bisericii stramosesti, simbol al luptatorului pentru neam si pentru tara.

Sursa/Foto: Florentina Covasna

Eveniment: 150 de ani de la nasterea, la Covasna, a primului Episcop al Armatei Romane: Justinian Teculescu, foto: Fundatia Justinian Teculescu

Eveniment: 150 de ani de la nasterea, la Covasna, a primului Episcop al Armatei Romane: Justinian Teculescu, foto: Fundatia Justinian Teculescu


Comentarii

comentarii

libris.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL