libris.ro

De ce a disparut in Parlament Legea lui Avram Iancu?

De ce a disparut in Parlament Legea lui Avram Iancu?

Presedintele Partidului Romania Unita, deputatul Bogdan Diaconu, impreuna cu cativa „moti inimosi”, au depus o solicitare la Parlamentul Romaniei pentru ca Legea prin care Avram Iancu este recunoscut ca Erou National sa fie trecuta pe ordinea de lucru a parlamentului si sa nu mai stea ascunsa: „Solicitarea pe care am depus-o ieri la Parlament alaturi de cațiva moți inimoși pentru ca Legea prin care Avram Iancu este recunoscut ca Erou Național, respinsa o data de Iohannis, sa nu mai stea ascunsa din cauza UDMR. Iohannis și Parlamentul au avut timp pentru legea zilei limbii maghiare, dar nu vor Legea lui Avram Iancu!”,  a postat deputatul Bogdan Diaconu pe contul sau de Facebook.

De ce a disparut in Parlament Legea lui Avram Iancu?

„Catre
PARLAMENTUL ROMANIEI, Camera Deputaților
Domnului Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor
Domnilor Parlamentari,

Constatam cu nedumerire și ingrijorare ca simbolurile și modelele noastre naționale sunt ignorate și chiar tradate, fie-ne iertata observația, de chiar aceia care ar trebui sa le pazeasca și sa le reprezinte, adica de aleșii noștri pe care ii platim. Adica de Dumneavoastra.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Nu ințelegem de ce romanilor, fie ei moți, maramureșeni, moldoveni, banațeni, olteni, dobrogeni, nu li se acorda un tratament egal cu cel al etnicilor reprezentați in Parlament de un ONG, adica al ungurilor. Nu avem nimic cu ei, atata timp cat ne lasa in pace, dar iata ca nu ne lasa. Noi așa credem caci, altfel, ar insemna ca vina pentru ceea ce se intampla ar fi numai a Dumneavoastra, ceea ce ar insemna bai mare.

Cum sa ințelegem noi, moții – și noi, romanii, in general – indiferența și chiar ostilitatea Dumneavoastra fața de un simbol atat de romanesc și atat de curat in conștiința noastra, cum este Avram Iancu, moțul nostru și romanul nostru? Considerati Domniile Voastre ca nu merita Avram Iancu cinstea de a fi declarat erou?

Cat trebuie sa mai aștepte la rand legea aceea prin care este declarat erou național, ca din 2012 tot așteapta, de parca Iancu ar fi un proscris și un criminal, cum sunt alții, ai altor neamuri, carora dumneavoastra le ingaduiți statui și monumente. Poate știți Dumneavoastra ca Iancu s-ar face culpabil de o vina asemanatoare, dar atunci va rugam sa ne spuneți, ca sa aflam și noi.

Si poate nici nu am fi purces la acest memoriu, ca noi suntem rabdatori, știți, daca nu ați fi votat, cu o graba care ni se pare nelalocul ei, declararea oficiala a Zilei limbii maghiare. Fie sanatoși ungurii și limba lor, dar pe noi cand ne veți lua in considerare, ca nu știm sa fi greșit cu ceva, daca nu cumva iubirea noastra pentru Iancu al nostru o fi vreo greșeala. Noua ni se pare ca atenția acordata noua romanilor, prin dezinteresul (sau ostilitatea) fața de Avram Iancu, este un tratament inegal și necinstit, comparativ cu cea acordata conlocuitorilor noștri minoritari, ungurii.

Domnilor Parlamentari,

Suntem nemulțtumiti si tulburati si ne stau pe limba vorbe pe care n-am vrea sa le spunem, pentru ca la noi vorbele devin fapte. Noi ințelegem și rațiunile de partid, ca doara nu suntem proști, dar mai știm ca orice compromis politic trebuie sa aiba o limita, iar aceasta limita este interesul național. Noi consideram ca Avram Iancu este o chestiune de interes național, de respect elementar fața de propria istorie.

De aceea, va rugam respectuos sa va faceți datoria de parlamentari romani, aflați in slujba romanilor, și sa cumpaniți bine rațiunile de partid și rațiunile de interes național. Acordați atenția cuvenita celor pe care i-am delegat sa ne reprezinte: domnul Laurian Stanchescu (cel care, in numele nostru, a inițiat in Parlament legea declararii lui Avram Iancu erou și martir național), doamna Madalina Corina Diaconu, domnul Bogdan Diaconu, domnul Lucian Curelariu și domnul Dumitru Manea.

Va rugam, de asemenea, sa ne raspundeți, prin domniile lor sau public, la urmatoarele intrebari:

1. Pe cine supara atat de tare Avram Iancu al nostru, de tot zaboviți cu supunerea proiectului de lege votului in Camera Deputaților?
2. Cine se opune promulgarii acestei legi, in afara de Domnul Președinte al Romaniei?
3. Cand veți binevoi sa votați aceasta lege? Noi am dori sa se intample inainte de 30 noiembrie cand, am aflat din presa, va fi o manifestație la Cluj pentru autonomia Ardealului, pentru care au murit mii de moți și milioane de alți romani, ca sa faca parte din Romania. Cand, domnilor Parlamentari?

In speranța ca ingrijorarile și dorințele noastre au fost bine ințelese, primiți, domnilor Parlamentari, respectele noastre inca rabdatoare.

16.11.2015/Moții din Apuseni:

Stanchescu Laurian
Curelariu Lucian
Diaconu Madalina Corina
Diaconu Bogdan
Manea Dumitru

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Laurian Stănchescu

Laurian Stănchescu, scriitor și jurnalist român.