Rascoala moldovenilor dintre Prut si Nistru de la 9 decembrie 1671

9 decembrie 1671 – Rascoala lui Mihalcea Hancu

Boierul moldovean Mihalcea Hancu, nascut la Secareni (in prezent, in raionul Hancești), a avut un destin cu adevarat deosebit.

A condus o rascoala impotriva domniei, a ctitorit o manastire, a ajuns in varfurile puterii, dar a fost și robit de tatari.A fost cantat in balade, a dat limbii romane cateva expresii, in cinstea sa au fost denumite orașul Hancești și strada principala a acestuia, precum și manastirea pe care a ctitorit-o.
Astazi ne amintim de el pentru ca pe 9 decembrie 1671 Mihalcea Hancu a declanșat rascoala orheienilor, lapușnenilor și sorocenilor impotriva domnitorului Gheorghe Duca, una din cele mai mari rascoale din istoria Moldovei.De atunci a ramas expresia ,,Voda da și Hancu ba”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Rascoala moldovenilor dintre Prut si Nistru de la 9 decembrie 1671

Rascoala lui Hancu a avut succes in prima faza, cand rebelii au cucerit Iașiul și au pus stapanire pe curtea domneasca, din care fugise Duca-voda.

Unele surse il prezinta pe Hancu și ca domn al Moldovei in perioada decembrie 1671-ianuarie 1672, cat rasculații au controlat capitala.Totuși, stapanirea lui Hancu nu a durat mult, pentru ca Gheorghe Duca s-a intors in curand cu oaste și sprijin din partea turcilor și tatarilor.

La inceputul anului 1672, s-au dus o serie de lupte dintre forțele lui Duca și rebelii lui Hancu, aceștia din urma fiind intr-un final invinși.A urmat represiunea lui Gheorghe Duca, mulți orheieni, lapușneni și soroceni fiind duși in robie, spanzurați sau trași in țeapa.Hancu insuși a fugit la cazaci, de unde s-a reintors in 1673 cand in Moldova se schimba domnitorul.

Pe noul domn Ștefan Petriceicu, Hancu l-a slujit cu mare dreptate și credința, lucru pentru care a primit o moșie.Dupa puțin timp, in 1674, a fost luat in robie de tatari, iar fiul sau, Dumitrașcu Hancu, a trebuit sa vanda o mare parte din avere pentru a-l rascumpara.Circula legenda conform careia Mihalcea Hancu a ctitorit celebra manastire care ii poarta numele, dupa ce a jurat ca o va face daca scapa din robia tatareasca.

Manastirea a fost inființata tot pe 9 decembrie, in 1678, printr-un act de donație facut de Mihalcea Hancu.
O alta legenda despre inființarea manastirii este legata de una din fiicele lui Hancu, care i-a cerut tatalui sau ridicarea unui schit. In noua manastire ea urma sa se calugareasca, luand numele de Parascheva (de unde și numele hramului bisericii din manastire).

Nu se știe despre care fiica a lui Hancu este vorba exact, acesta avand, cu soția sa Marula, trei fete, Maria, Alexandra și Chelsia.Pe langa cele trei fiice, Mihalcea Hancu a mai avut și doi feciori, Dumitrașcu, cel care l-a rascumparat din robie, și Donie, ucis de Gheorghe Duca, probabil in contextul rascoalei.
Mihalcea Hancu a murit in 1698, dupa ce in ianuarie din același an și-a facut testamentul.

Pana la noi nu a ajuns vreo imagine a lui Mihalcea Hancu, dar s-a pastrat inelul de argint al acestuia, care se gasește in prezent la Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Chișinau.
Monograma „M M” de pe inel vine de la ,,Mihalcea medelnicer” (funcția pe care o avea Hancu atunci cand a fost facut inelul).

9 decembrie 1671 – Răscoala lui Mihalcea Hâncu, sursa foto: wikipedia.org
9 decembrie 1671 – Răscoala lui Mihalcea Hâncu, sursa foto: wikipedia.org

Răscoală a moldovenilor dintre Prut și Nistru (1671) povestită de Dimitrie Cantemir

Poveste despre viața si faptele domnitorului moldovean Constantin Cantemir, rezumatul lui Theophilus Siegfried Bayer in latina si rusa la opera lui Dimitrie Cantemir (Moscova, 1783).

„In al doilea an al domniei sale*, moldovenii care locuiesc dincolo de Prut starnesc, Cantemir** ținandu-se deoparte, o rascoala impotriva domnului. Se aduna aproape 8.000 de rasculați, se indreapta pe neașteptate catre Iași și impresoara pe domn in cetate. Duca ii cere lui Cantemir sa apere curtea. Ii pune vitejește pe fuga pe rasculații navalitori, dar in cele din urma, prin mijlocirea lui Cantemir, Duca-voda ii intreaba pe rasculați ce vor. Aceștia raspund ca nu vor nimic altceva decat ca el sa paraseasca domnia.

Voda se invoiește cu ușurința, vestește ca a parasit domnia și cere sloboda trecere spre Țarigrad. Rasculații se invoiesc. Duca, ieșind din Iași, ajunge la Galați (un oraș așezat pe malul Dunarii), de unde il inștiințeaza pe sultan despre rascoala moldovenilor. Sultanul ii poruncește sa ia cale intoarsa și, cu tatarii oranduiți, sa-i spulbere pe rasculați și sa-i macelareasca pe toți pana la unul.

S-a folosit Duca nu numai de sfaturile, ci și de brațul lui Cantemir impotriva dușmanilor sai; caci rasculații, afland știrea despre intoarcerea Ducai și venirea tatarilor, se aduna in campia Orheiului și jura sau sa moara, sau sa nu-l primeasca pe Duca in domnie. Cantemir este trimis de Duca cu o parte din tatari, ii pune pe fuga pe rasculați, ii risipește și ii silește sa se supuna stapanirii domnului. Intorcandu-se Duca, ii este foarte mulțumitor lui Cantemir și il cinstește cu slujba de mare clucer.”

Sursa traducerii (dupa manuscrisul original pastrat la Sankt Petersburg): Dimitrie Cantemir, Viața lui Constantin Cantemir, Text stabilit și tradus de Radu Albala, București, 1973

Surse:

[1]  http://tanchistiiinvizibili.wordpress.com/2013/12/08/rascoala-lui-mihalcea-hancu/

[2] http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2014/01/09/rascoala-a-moldovenilor-dintre-prut-si-nistru-1671-povestita-de-dimitrie-cantemir/

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

O poveste ilustrata despre cum a fost si inca mai este comunismul bolsevic din Romania

mar dec. 9 , 2014
A fost o vreme pe cand Romania se lupta cu o infectie masiva, pe alocuri purulenta, provocata de factori atat autohtoni cat si alogeni. Si din pacate pentru noi, Romania a pierdut acea lupta cu infectia. Adusi in Romania calare pe tevile tancurilor rusesti, introdusi pe usa din dos a istoriei, […]
Nepotii cominternistei criminale Ghizela Vass, imbogatitii tranzitiei, un nou nume pentru hotie

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News