RSS

Observații astronomice cu telesc…

Comunicat de presă -…

18 Octombrie 1944: Martiri uitaț…

Masacrul de la Chili…

(VIDEO) Dezastru ecologic la mic…

La doar câteva sute …

La 16 octombrie 1916 a sosit în …

Misiunea Militară Fr…

Avem cea mai coruptă "Justiție" …

Oare să aibă loc cea…

La 15 octombrie 1451 era asasina…

Pe locul unde astăzi…

Carei, ultima brazdă. Concurs na…

Cu ocazia Zilei de 2…

Pelerinaj sau stare de asediu? A…

Pelerinaj sau stare …

Tartorul cifrelor măsluite din G…

"După cazul Laurenți…

AUR este prima formațiune politi…

"AUR, listă 100% for…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Rascoala moldovenilor dintre Prut si Nistru de la 9 decembrie 1671

Print Friendly, PDF & Email

9 decembrie 1671 – Rascoala lui Mihalcea Hancu

Boierul moldovean Mihalcea Hancu, nascut la Secareni (in prezent, in raionul Hancești), a avut un destin cu adevarat deosebit.

A condus o rascoala impotriva domniei, a ctitorit o manastire, a ajuns in varfurile puterii, dar a fost și robit de tatari.A fost cantat in balade, a dat limbii romane cateva expresii, in cinstea sa au fost denumite orașul Hancești și strada principala a acestuia, precum și manastirea pe care a ctitorit-o.
Astazi ne amintim de el pentru ca pe 9 decembrie 1671 Mihalcea Hancu a declanșat rascoala orheienilor, lapușnenilor și sorocenilor impotriva domnitorului Gheorghe Duca, una din cele mai mari rascoale din istoria Moldovei.De atunci a ramas expresia ,,Voda da și Hancu ba”.

Rascoala moldovenilor dintre Prut si Nistru de la 9 decembrie 1671

Rascoala lui Hancu a avut succes in prima faza, cand rebelii au cucerit Iașiul și au pus stapanire pe curtea domneasca, din care fugise Duca-voda.

Unele surse il prezinta pe Hancu și ca domn al Moldovei in perioada decembrie 1671-ianuarie 1672, cat rasculații au controlat capitala.Totuși, stapanirea lui Hancu nu a durat mult, pentru ca Gheorghe Duca s-a intors in curand cu oaste și sprijin din partea turcilor și tatarilor.

La inceputul anului 1672, s-au dus o serie de lupte dintre forțele lui Duca și rebelii lui Hancu, aceștia din urma fiind intr-un final invinși.A urmat represiunea lui Gheorghe Duca, mulți orheieni, lapușneni și soroceni fiind duși in robie, spanzurați sau trași in țeapa.Hancu insuși a fugit la cazaci, de unde s-a reintors in 1673 cand in Moldova se schimba domnitorul.

Pe noul domn Ștefan Petriceicu, Hancu l-a slujit cu mare dreptate și credința, lucru pentru care a primit o moșie.Dupa puțin timp, in 1674, a fost luat in robie de tatari, iar fiul sau, Dumitrașcu Hancu, a trebuit sa vanda o mare parte din avere pentru a-l rascumpara.Circula legenda conform careia Mihalcea Hancu a ctitorit celebra manastire care ii poarta numele, dupa ce a jurat ca o va face daca scapa din robia tatareasca.

Manastirea a fost inființata tot pe 9 decembrie, in 1678, printr-un act de donație facut de Mihalcea Hancu.
O alta legenda despre inființarea manastirii este legata de una din fiicele lui Hancu, care i-a cerut tatalui sau ridicarea unui schit. In noua manastire ea urma sa se calugareasca, luand numele de Parascheva (de unde și numele hramului bisericii din manastire).

Nu se știe despre care fiica a lui Hancu este vorba exact, acesta avand, cu soția sa Marula, trei fete, Maria, Alexandra și Chelsia.Pe langa cele trei fiice, Mihalcea Hancu a mai avut și doi feciori, Dumitrașcu, cel care l-a rascumparat din robie, și Donie, ucis de Gheorghe Duca, probabil in contextul rascoalei.
Mihalcea Hancu a murit in 1698, dupa ce in ianuarie din același an și-a facut testamentul.

Pana la noi nu a ajuns vreo imagine a lui Mihalcea Hancu, dar s-a pastrat inelul de argint al acestuia, care se gasește in prezent la Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Chișinau.
Monograma „M M” de pe inel vine de la ,,Mihalcea medelnicer” (funcția pe care o avea Hancu atunci cand a fost facut inelul).

9 decembrie 1671 – Răscoala lui Mihalcea Hâncu, sursa foto: wikipedia.org

9 decembrie 1671 – Răscoala lui Mihalcea Hâncu, sursa foto: wikipedia.org

Răscoală a moldovenilor dintre Prut și Nistru (1671) povestită de Dimitrie Cantemir

Poveste despre viața si faptele domnitorului moldovean Constantin Cantemir, rezumatul lui Theophilus Siegfried Bayer in latina si rusa la opera lui Dimitrie Cantemir (Moscova, 1783).

„In al doilea an al domniei sale*, moldovenii care locuiesc dincolo de Prut starnesc, Cantemir** ținandu-se deoparte, o rascoala impotriva domnului. Se aduna aproape 8.000 de rasculați, se indreapta pe neașteptate catre Iași și impresoara pe domn in cetate. Duca ii cere lui Cantemir sa apere curtea. Ii pune vitejește pe fuga pe rasculații navalitori, dar in cele din urma, prin mijlocirea lui Cantemir, Duca-voda ii intreaba pe rasculați ce vor. Aceștia raspund ca nu vor nimic altceva decat ca el sa paraseasca domnia.

Voda se invoiește cu ușurința, vestește ca a parasit domnia și cere sloboda trecere spre Țarigrad. Rasculații se invoiesc. Duca, ieșind din Iași, ajunge la Galați (un oraș așezat pe malul Dunarii), de unde il inștiințeaza pe sultan despre rascoala moldovenilor. Sultanul ii poruncește sa ia cale intoarsa și, cu tatarii oranduiți, sa-i spulbere pe rasculați și sa-i macelareasca pe toți pana la unul.

S-a folosit Duca nu numai de sfaturile, ci și de brațul lui Cantemir impotriva dușmanilor sai; caci rasculații, afland știrea despre intoarcerea Ducai și venirea tatarilor, se aduna in campia Orheiului și jura sau sa moara, sau sa nu-l primeasca pe Duca in domnie. Cantemir este trimis de Duca cu o parte din tatari, ii pune pe fuga pe rasculați, ii risipește și ii silește sa se supuna stapanirii domnului. Intorcandu-se Duca, ii este foarte mulțumitor lui Cantemir și il cinstește cu slujba de mare clucer.”

Sursa traducerii (dupa manuscrisul original pastrat la Sankt Petersburg): Dimitrie Cantemir, Viața lui Constantin Cantemir, Text stabilit și tradus de Radu Albala, București, 1973

Surse:

[1]  http://tanchistiiinvizibili.wordpress.com/2013/12/08/rascoala-lui-mihalcea-hancu/

[2] http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2014/01/09/rascoala-a-moldovenilor-dintre-prut-si-nistru-1671-povestita-de-dimitrie-cantemir/Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info