libris.ro

Istoria interzisa – Un submarin sovietic a omorat 800 de evrei romani ce fugeau in Palestina

Istoria interzisa – Un submarin sovietic a omorat 800 de evrei romani ce fugeau in Palestina

Nu mai este un secret pentru nimeni acum faptul ca inițial naziștii și sovieticii erau aliați iar evreii care credeau ca scapau refugiindu-se in Rusia erau prinși de sovietici și predați cu zambetul pe buze inapoi germanilor.

Un submarin notoriu care a disparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost descoperit in largul coastei Romaniei.

O echipa mixta, romano-olandeza a descoperit submarinul dar numai dupa o examinare atenta a devenit clar ca este submarinul sovietic SC-213, un submarin de sub-clasa Shchuka recunoscut pentru torpilarea Struma, o nava cu refugiați ai holocaustului care avea aproape 800 de evrei ce fugeau din Romania pentru a ajunge in Palestina in data de 24 februarie 1942. Toți pasagerii, cu excepția unuia s-au inecat.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Istoria interzisa – Un submarin sovietic a omorat 800 de evrei romani ce fugeau in Palestina


La 15 noiembrie 2008, submarinul a fost descoperit la 12 mile in largul coastei de la Constanta de scafandri (2 romani și 1 olandez) de la centrul de scufundari Aquarius și identificarea SC-213 a fost anunțata la 23 august 2010 de catre autoritațile romane și reprezentanții Federației Rusa din Romania.

 

Struma a fost o nava de transport care naviga sub pavilion bulgar al Panama platit de catre organizațiile sioniste din Romania pentru a transporta evrei romani in Palestina.

Vasul Struma a plecat din portul romanesc Constanța, in 7 decembrie 1941, și transporta 781 de refugiați evrei, in incercarea lor disperata de a ajunge cu orice preț in Palestina. Autoritațile turcești au reținut vasul Struma și pasagerii ei in Istanbul timp de 10 saptamani, pentru ca aproape nici unul dintre ei nu a obținut vize pentru a intra in Palestina, iar autoritațile britanice au insistat ca in cadrul politicii lor de imigrare evreiasca in Palestina, ei nu vor permite nici pentru restul evreilor care vor mai veni sa faca acest lucru.

Un motiv in plus pentru care britanicii refuzau sa le acorde vize este acela pentru ca ei considerau ca vin dintr-o țara care la acel moment le era inamic (Romania). Motorul vasului Struma s-a defectat atunci cand paraseau Romania și din nou, atunci cand se apropiau de Turcia, și in ciuda tentativelor de reparații de la Istanbul el a ramas inoperabil. Pasagerilor li s-a interzis sa coboare de pe vas in port cat vasul a fost oprit in carantina, doar cațiva membri din echipaj avand dreptul sa coboare de pe vas sau cei care apucasera prin diferite metode sa obțina viza din partea britanicilor.

Singurele alimente pe care pasagerii au fost capabili sa le obțina au fost cele aduse la bord de catre un evreu turc pe nume Simon Brod, care lucra cu Semiluna Roșie și de alți evrei din Istanbul.

 

La data de 23 februarie 1942 un remorcher turc a remorcat vasul Struma inapoi in Marea Neagra și l-a aruncat in deriva ei aproximativ 10 de mile in largul coastei Turciei. In dimineața zilei de 24 februarie, submarinul Shch-213, comandat de DM Denezhko, a tras o singura torpila care a scufundat rapid vasul Struma. Mulți pasageri au fost prinși sub punte și s-au inecat rapid.

Mulți alții au supraviețuit la bordul navei dupa scufundarea acesteia și s-au agațat de resturile navei, dar pentru ore bune nu a venit nici o salvare de nicaieri, așa ca toți au murit inecați sau de hipotermie in afara unuia. Singurul supravietuitor a fost un tanar in varsta de 19 ani, numit David Stoliar, nascut in Basarabia dar care venea la acel moment din București, care a fost salvat a doua zi de catre echipajul de pe o barca cu vasle turceasca.

Din pacate, dupa salvarea lui Stoliar, el a fost inchis in Turcia timp de șase saptamani. Numai dupa un protest plin de zel al evreilor din Palestina, autoritațile turce l-au eliberat. Autoritațile britanice i-au emis dupa aceea viza aentru Palestina.
Stoliar mai tarziu s-a alaturat armatei britanice și a servit Anglia in Egipt și Libia, apoi mai tarziu in armata israeliana in razboiul din 1948 pentru independența Israelului. Mai tarziu, el s-a mutat in Statele Unite ale Americii.

 

Inițial se credea o mina ratacita a scufundat Struma, dar in anii 1960, istoricul german Jurgen Rohwer stabilit ca SC-213 a facut acest lucru.

Autoritațile sovietice au laudat echipajul Shch-213 pentru scufundarea vasului Struma:
Submarinul Shch-213 … a intalnit in dimineața zilei de 24.2.1942 un vas inamic neprotejat Struma … Nava a fost torpilata cu succes de la o distanța de 1118 de metri [] și scufundata … ofițeri inferiori … Unitatea de Comanda și subofițerii … și marinarul care a lansat torpila … au demonstrat curaj. (Arhivele Militare Sovietice)

Decenii la rand propaganda sovietica bolșevica a incercat sa dea vina pe Romania pentru aceasta crima barbara pe care o savarșise chiar URSS. Pana la urma Marina Rusa n-a mai avut incotro și a trebuit sa recunoasca aceasta greșeala așa cum au denumit-o ei și de care au acuzat fara nici o rușine Romania.

Se pare ca istoria noastra trebuie rescrisa pentru ca ne-au scris-o alții și ne-au scris-o prost!

 
Despre acest incident și despre minciuna grosolana aruncata asupra Romaniei au inceput sa scrie și alții, dupa cum puteți vedea in imaginea de mai sus. Este o carte ce conține in principal articole free sau open source de pe Wikipedia, articole din care ne-am inspirat pana și noi pentru acest articol.
 

Sursa: Glasul.info

Note:

[1]southcarolina1670.wordpress.com
[2] www.respiro.org/
[3] www.sephardicstudies.org/struma.html
[4] cersipamantromanesc.wordpress.com/
[5] en.wikipedia.org/wiki/Soviet_submarine_Shch-213
[6] www.town.ural.ru/ship/ship/h213
[7] www.deepstorm.ru



Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info