Categories: Știri

Ieșenii cer din nou replantarea teilor în centrul orașului

Astăzi, 12 august 2015, Grupul Iașul Iubește Teii și colaboratorii săi au transmis oficial domnului Primar Interimar Mihai Chirica un proiect complet pentru replantarea teilor pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Sunt deja doi ani şi jumătate de când teii au fost tăiaţi abuziv şi înlocuiţi cu arbuşti orientali pitici în centrul oraşului. Este momentul ca reprezentanţii administraţiei locale să ia decizia firească şi să readucă teii în centru.

Prin urmare, eforturile cetăţenilor ieşeni, coagulate şi exprimate prin acest pol de dialog şi rezistenţă civică de peste 2 ani, cu implicarea voluntară a numeroşi experţi, persoane publice şi organizaţii non‑guvernamentale, s-a concretizat prin predarea documentului descris mai jos.

Peste 20.000 de oameni sunt aproape de acest subiect, aprox. 8000 au semnat petiţia, sute de fotografii şi mesaje individuale au fost trimise Primarului suspendat Gheorghe Nichita si Viceprimarului Mihai Chirica de‑a lungul timpului, iar numeroase persoane publice, specialişti independenţi şi cadre universitare din România şi din străinătate (v. http://goo.gl/oBmdmL) au solicitat replantarea teilor pe principalul bulevard din Iaşi.

Aşadar, documentul de mai jos vine la peste doi ani de la evenimentele nefericite din februarie 2013 şi este rezultatul eforturilor repetate ale cetățenilor ieșeni de a intra într‑un dialog constructiv cu reprezentanţii Primăriei Iași.

Împreună cu specialişti în arhitectură, peisagistică, antropologie culturală, ecologie şi urbanism, am realizat, astfel, un proiect complet de înlocuire a celor 108 exemplare de salcâmi japonezi (Sophora japonica ‘Pendula’) cu acelaşi număr de arbori din genul Tilia (tei), în perimetrul pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. Solicitarea noastră este ca replantarea teilor să se realizeze în următorul sezon favorabil plantării (i.e., toamna 2015).

Proiectul include detalii tehnice referitoare la plantare, alături de planşe grafice şi simulări (înainte şi după replantare), precum și o scrisoare deschisă în care sunt detaliate multiplele argumente istorice, culturale şi ecologice care vin în sprijinul propunerilor noastre.

Textul integral al proiectului (incl. planşele grafice) este disponibil aici: https://db.tt/J3sPjxzD.

Site‑ul dedicat proiectului poate fi accesat aici: http://iasuliubesteteii.ro

La întâlnirea de astăzi, Primarul Interimar Mihai Chirica a promis doar că proiectul va fi analizat şi că, dacă există „sprijinul comunităţii”, el va fi realizat în toamna 2015. Însă este momentul pentru decizii clare și concrete, aproape de nevoile oamenilor, nu pentru promisiuni politicianiste, de aceea aşteptăm din partea domnului Primar Interimar Mihai Chirica termenele concrete de realizare a proiectului şi ne angajăm să punem la dispoziţia Primăriei Iași canalele noastre de comunicare între cetăţeni şi administraţie, alături de eforturile noastre anterioare de a comunica voinţa ieşenilor şi a iubitorilor de tei de pretutindeni către Primăria din Iaşi.

De asemenea, am discutat cu dl. Primar Interimar Mihai Chirica posibilităţi concrete de transplantare a salcâmilor japonezi (e.g., în preajma lăcaşurilor de cult, în interiorul unui nou spaţiu verde cu specific asiatic ş.a.).

Vom urmări în continuare decizia primarului interimar în legatură cu propunerea transmisă astăzi şi vom continua, ca şi până acum, să solicităm decizii clare, termene concrete şi o transparenţă reală de la cei care ne administrează oraşul.

În final, privim acest proiect cu multă speranţă, finalizarea lui implicând volume uriaşe de muncă, timp, dedicaţie şi resurse umane. Deşi misiunea noastră nu se va încheia decât la umbra noilor tei, simţim că am îndeplinit un pas important în eforturile de a readuce acest simbol înapoi în oraşul pe care îl iubim.

Sursa: Iașul iubește teii

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

2 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

6 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago