fbpx

RSS
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Ieșenii cer din nou replantarea teilor în centrul orașului

Print Friendly, PDF & Email

Astăzi, 12 august 2015, Grupul Iașul Iubește Teii și colaboratorii săi au transmis oficial domnului Primar Interimar Mihai Chirica un proiect complet pentru replantarea teilor pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Sunt deja doi ani şi jumătate de când teii au fost tăiaţi abuziv şi înlocuiţi cu arbuşti orientali pitici în centrul oraşului. Este momentul ca reprezentanţii administraţiei locale să ia decizia firească şi să readucă teii în centru.

Prin urmare, eforturile cetăţenilor ieşeni, coagulate şi exprimate prin acest pol de dialog şi rezistenţă civică de peste 2 ani, cu implicarea voluntară a numeroşi experţi, persoane publice şi organizaţii non‑guvernamentale, s-a concretizat prin predarea documentului descris mai jos.

Peste 20.000 de oameni sunt aproape de acest subiect, aprox. 8000 au semnat petiţia, sute de fotografii şi mesaje individuale au fost trimise Primarului suspendat Gheorghe Nichita si Viceprimarului Mihai Chirica de‑a lungul timpului, iar numeroase persoane publice, specialişti independenţi şi cadre universitare din România şi din străinătate (v. http://goo.gl/oBmdmL) au solicitat replantarea teilor pe principalul bulevard din Iaşi.

Aşadar, documentul de mai jos vine la peste doi ani de la evenimentele nefericite din februarie 2013 şi este rezultatul eforturilor repetate ale cetățenilor ieșeni de a intra într‑un dialog constructiv cu reprezentanţii Primăriei Iași.

Împreună cu specialişti în arhitectură, peisagistică, antropologie culturală, ecologie şi urbanism, am realizat, astfel, un proiect complet de înlocuire a celor 108 exemplare de salcâmi japonezi (Sophora japonica ‘Pendula’) cu acelaşi număr de arbori din genul Tilia (tei), în perimetrul pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. Solicitarea noastră este ca replantarea teilor să se realizeze în următorul sezon favorabil plantării (i.e., toamna 2015).

Proiectul include detalii tehnice referitoare la plantare, alături de planşe grafice şi simulări (înainte şi după replantare), precum și o scrisoare deschisă în care sunt detaliate multiplele argumente istorice, culturale şi ecologice care vin în sprijinul propunerilor noastre.

Textul integral al proiectului (incl. planşele grafice) este disponibil aici: https://db.tt/J3sPjxzD.

Site‑ul dedicat proiectului poate fi accesat aici: http://iasuliubesteteii.ro

La întâlnirea de astăzi, Primarul Interimar Mihai Chirica a promis doar că proiectul va fi analizat şi că, dacă există „sprijinul comunităţii”, el va fi realizat în toamna 2015. Însă este momentul pentru decizii clare și concrete, aproape de nevoile oamenilor, nu pentru promisiuni politicianiste, de aceea aşteptăm din partea domnului Primar Interimar Mihai Chirica termenele concrete de realizare a proiectului şi ne angajăm să punem la dispoziţia Primăriei Iași canalele noastre de comunicare între cetăţeni şi administraţie, alături de eforturile noastre anterioare de a comunica voinţa ieşenilor şi a iubitorilor de tei de pretutindeni către Primăria din Iaşi.

De asemenea, am discutat cu dl. Primar Interimar Mihai Chirica posibilităţi concrete de transplantare a salcâmilor japonezi (e.g., în preajma lăcaşurilor de cult, în interiorul unui nou spaţiu verde cu specific asiatic ş.a.).

Vom urmări în continuare decizia primarului interimar în legatură cu propunerea transmisă astăzi şi vom continua, ca şi până acum, să solicităm decizii clare, termene concrete şi o transparenţă reală de la cei care ne administrează oraşul.

În final, privim acest proiect cu multă speranţă, finalizarea lui implicând volume uriaşe de muncă, timp, dedicaţie şi resurse umane. Deşi misiunea noastră nu se va încheia decât la umbra noilor tei, simţim că am îndeplinit un pas important în eforturile de a readuce acest simbol înapoi în oraşul pe care îl iubim.

Sursa: Iașul iubește teii


Comentarii

comentarii

elefant.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
elefant.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL