“Devenit centrul unor frecvente manifestații ungare iredentiste, șovine, îndreptate împotriva statului român, Guvernul României condus de I.C. Brătianu a hotărât în 1925, cu acordul Regelui Ferdinand, demontarea monumentului”, se arată în moțiunea cu tema “Statuia celor 13 generali unguri, care au ucis 40.000 de români, n-are ce căuta pe teritoriul României”
“Cum a devenit acest așa zis monument al “Libertății” un obiect de dispută politică și juridică între Ungaria și România în anul 1925, când a fost demontat prin decizie guvernamentală cu acord regal, și după 1989, când s-a încercat în mod repetat reamplasarea lui la Arad prin presiunile UDMR?

Monumentul prezentat azi ca Statuie a Libertății a fost ridicat în 1890 în semn de omagiu față de colaborarea dintre Austria și Ungaria, celebrul dualism instalat în 1867, prin care Austro-Ungaria a devenit o închisoare a popoarelor, închisoare în care românii au fost supuși unei exploatări și represiuni incredibile, condamnate cu prilejul Procesului Memorandumului, în 1894, de marea opinie publică europeană.

După apariția României Mari, prin decizia Adunării Naționale de la Alba Iulia (1918) consfințită prin Tratatul de la Versailles (1920), acest grup statuar a devenit centrul unor frecvente manifestații ungare iredentiste, șovine, îndreptate împotriva statului român, astfel că Guvernul României condus de I.C. Brătianu a hotărât în 1925, cu acordul Regelui Ferdinand, demontarea monumentului și depozitarea sa într-o unitate militară.
Printr-o măsluire de titulatură, UDMR, prin Guvernul României, a încercat să transforme un simbol al opresiunii și crimei antiromânești, în simbol purificator al Libertății.

Așadar, înaintașii noștri au hotărât că menținerea unui asemenea monument în Aradul lui Goldiș ar fi fost un compromis inadmisibil, anacronic și total dezonorant pentru rațiunea acelei epoci.”, se arată în moțiunea cu tema “Statuia celor 13 generali unguri, care au ucis 40.000 de români, n-are ce căuta pe teritoriul României

Vedem deci că politicienii români din perioada interbelică și-au asumat responsabilitatea apărării conștiinței naționale. Cei de azi ce naiba fac? Ce faceți nefericiților cu această țară?
- 3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc - 3 iulie 2025
- 2 iulie 1888 – La Beiuș elevul Nicolae Borgovan, ajutat de câțiva intelectuali și meseriași români, rupse flamura ungurească de pe liceu, înlocuind-o cu tricolor românesc - 3 iulie 2025
- 2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui - 2 iulie 2025