RSS

TABARA DE VARĂ 2021, PAROHIA FĂL…

   Cu binecuvântarea…

Biserica din lemn de la Putna e …

Oamenii de știință d…

Abund Berry. Povestea unui brand…

Povestea Abund Berry…

“Democrația secolului al XXI - l…

Declinul „democrație…

14 ani de la moartea Patriarhulu…

„Acrede în Hristos î…

Psihopatia omoară România! Sclav…

Psihopatia omoară Ro…

Jocurile Olimpice Tokyo: program…

România a cucerit jo…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Cum a devenit statuia unor criminali de zeci de mii de români, monument al “Libertății” la Arad?

Print Friendly, PDF & Email

“Devenit centrul unor frecvente manifestații ungare iredentiste, șovine, îndreptate împotriva statului român, Guvernul României condus de I.C. Brătianu a hotărât în 1925, cu acordul Regelui Ferdinand, demontarea monumentului”, se arată în moțiunea cu tema “Statuia celor 13 generali unguri, care au ucis 40.000 de români, n-are ce căuta pe teritoriul României”

“Cum a devenit acest așa zis monument al “Libertății” un obiect de dispută politică și juridică între Ungaria și România în anul 1925, când a fost demontat prin decizie guvernamentală cu acord regal, și după 1989, când s-a încercat în mod repetat reamplasarea lui la Arad prin presiunile UDMR?

Cum a devenit statuia unor criminali de zeci de mii de români, monument al "Libertății"?, Foto: youtube
Cum a devenit statuia unor criminali de zeci de mii de români, monument al “Libertății”?, Foto: youtube

Monumentul prezentat azi ca Statuie a Libertății a fost ridicat în 1890 în semn de omagiu față de colaborarea dintre Austria și Ungaria, celebrul dualism instalat în 1867, prin care Austro-Ungaria a devenit o închisoare a popoarelor, închisoare în care românii au fost supuși unei exploatări și represiuni incredibile, condamnate cu prilejul Procesului Memorandumului, în 1894, de marea opinie publică europeană.

Moțiunea cu tema “Statuia celor 13 generali unguri, care au ucis 40.000 de români, n-are ce căuta pe teritoriul României”

După apariția României Mari, prin decizia Adunării Naționale de la Alba Iulia (1918) consfințită prin Tratatul de la Versailles (1920), acest grup statuar a devenit centrul unor frecvente manifestații ungare iredentiste, șovine, îndreptate împotriva statului român, astfel că Guvernul României condus de I.C. Brătianu a hotărât în 1925, cu acordul Regelui Ferdinand, demontarea monumentului și depozitarea sa într-o unitate militară.

Printr-o măsluire de titulatură, UDMR, prin Guvernul României, a încercat să transforme un simbol al opresiunii și crimei antiromânești, în simbol purificator al Libertății.

Moțiunea cu tema “Statuia celor 13 generali unguri, care au ucis 40.000 de români, n-are ce căuta pe teritoriul României”

Așadar, înaintașii noștri au hotărât că menținerea unui asemenea monument în Aradul lui Goldiș ar fi fost un compromis inadmisibil, anacronic și total dezonorant pentru rațiunea acelei epoci.”, se arată în moțiunea cu tema “Statuia celor 13 generali unguri, care au ucis 40.000 de români, n-are ce căuta pe teritoriul României

La Arad se cere demolarea sau mutarea Monumentului celor 13 Generali: "Comemorează 13 generali care și-au permis ‘libertatea’ de a ucide 40.000 de români din 300 de sate"
La Arad se cere demolarea sau mutarea Monumentului celor 13 Generali: “Comemorează 13 generali care și-au permis ‘libertatea’ de a ucide 40.000 de români din 300 de sate”

Vedem deci că politicienii români din perioada interbelică și-au asumat responsabilitatea apărării conștiinței naționale. Cei de azi ce naiba fac? Ce faceți nefericiților cu această țară?

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info