Categories: Carei

La Mulți Ani Carei! Ziua Eliberării orașului

La 25 octombrie 1944, Armata Română reușea să recucerească teritoriul național pierdut în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940. Mai târziu, această zi memorabilă avea să devină, printr-un decret din 1959, Ziua Armatei Române!În urmă cu 77 de ani, la 23 august 1944, România ieșea din alianța cu Puterile Axei.

Înceta războiul cu Aliații, și intra astfel în conflict cu Germania nazistă și Ungaria hortystă. În aceste condiții dificile, Armata Română a trecut la lupta pentru eliberarea întregului teritoriu național. Armata a 4-a Română și-a  îndreptat efortul spre eliberarea orașului Carei, participând cu o mare parte din forțe la eliberarea localității Satu Mare.

Forțele inamice, numărând patru divizii, dispuneau de poziții amenajate din timp iar terenul plat și descoperit permiteau folosirea la maximă eficacitate a armelor automate și aruncătoarelor.Atacul a început în noaptea zilei de 25 octombrie 1944, unde militarii Diviziei 9 Infanterie au pătruns în Carei, angajându-se în lupte de stradă.Toate încercările hortyștilor de a evacua armamentul, muniție și depozitele de alimente și echipamente din oraș au fost zădărnicite.

Ostașii români înaintau pe străzile slab luminate, prin curți și parcuri.La ivirea zorilor, orașul Carei – ultima localitate importantă de la granița de Vest a țării, își recăpătase liniștea.Casele erau împodobite cu steaguri românești. Peste tot se striga: “Bine ați venit, fraților!”.

Tot la data de 25 octombrie 1944, la ora 9 dimineața, sergentul Ioan Ciurea, comandant de pluton în Regimentul 36 infanterie  din Armata Română eliberatoare a afirmat despre tricolorul românesc ridicat în locul unui monument hortyst… ,,Să fluture mândru-n soare că-i al nostru,, !

Printre ostașii care au participat la luptele de eliberare se afla și careianul Francisc Tegzes, sublocotenent în Armata Română.Ca de fiecare dată, Armata Română a contribuit prin sânge și lacrimi la construcția și reconstrucția firească a hotarelor României, pe care a jurat să le apere și să le păzească.Încrezători în destinele neamului și luând învățăminte de la cei care au pus patria mai presus decât viața, să continuăm lupta, uniți în jurul steagului tricolor românesc.

Sursa: Buletin de Carei

Ciută Daniela

Inginer, jurnalist, președinte ASTRA Carei

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

o zi ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

2 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

3 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

5 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

o săptămână ago